Microfoons, welke is geschikt voor jou?

Microfoons, welke is geschikt voor jou?

Dynamische microfoons, condensator microfoons, draadloze microfoons en studio microfoons. Al die verschillende namen kunnen voor een leek nogal verwarrend zijn. In deze blog leggen we je uit wat het verschil is zodat jij na het lezen van deze blog een weloverwogen keuze kunt maken.

De dynamische microfoon

Laten we beginnen met de dynamische microfoon. De dynamische microfoon is een van de meest iconische soorten microfoons. Je ziet de dynamische microfoon erg vaak terug bij live situaties. De kans is enorm groot dat wanneer je al vaker bij een liveshow bent geweest dat je dan de dynamische microfoon in gebruik hebt gezien.

Hoe werkt een dynamische microfoon? 

Een dynamische microfoon werkt met behulp van een spoel en een magneetveld. De spoel van de dynamische microfoon wordt aan een dun membraan verbonden. Dit membraan vangt geluidstrillingen op, vervolgens worden deze trillingen omgezet in een elektrisch signaal.

Waarom een dynamische microfoon?

Dynamische microfoons zijn normaal gesproken erg stevig gebouwd en kunnen daardoor wel tegen een stootje. Daarnaast zijn dynamische microfoons goed te gebruiken bij luidere instrumenten en bijvoorbeeld gitaarversterkers. Dit komt doordat de dynamische microfoon een relatief hoge geluidsdruk aankan. In tegenstelling tot een condensatormicrofoon vangt een dynamische microfoon niet alle frequenties even goed op. De dynamische microfoon is daarom voor het opnemen van zang in een studio net wat minder geschikt. Op een podium is het echter juist wenselijk niet alle frequenties op te vangen, dynamische microfoons gaan hierdoor namelijk minder snel rondzingen.

Condensator microfoons

De condensator microfoon zie je terug in vrijwel elke studio. De condensator microfoon maakt het mogelijk om instrumenten en zang in hoge kwaliteit op te nemen waarbij vrijwel elke frequentie goed wordt opgevangen.

Hoe werkt een condensatormicrofoon?

De condensatormicrofoon werkt met behulp van een capsule. In deze capsule bevindt zich een (harde) achterplaat en een dun membraan. Deze 2 onderdelen worden in de capsule tegenover elkaar gemonteerd. Tussen deze twee delen wordt een spanningsveld gecreëerd. Wanneer geluidsgolven het dunne membraan raken beweegt het membraan. Door het bewegen van het membraan verandert de afstand tussen de plaat en het membraan. Deze veranderingen worden omgezet in een elektrisch signaal. De meest voorkomende manier om het spanningsveld te creëren is door het gebruik van 48v fantoomvoeding. Om een condensator microfoon te kunnen gebruiken is fantoomvoeding dus echt een must. Zonder de fantoomvoeding werkt de microfoon simpelweg niet. Zorg er dus voor dat je een mengpaneel of (audio) interface hebt die fantoomvoeding kan leveren.

Waarom een condensator microfoon?

Ben je op zoek naar een microfoon die geluiden zo natuurgetrouw mogelijk oppikt? Kies dan voor de condensator microfoon. Vooral voor opname doeleinden is deze microfoon erg geschikt. Gezien de karaktereigenschappen van de condensatormicrofoon is deze erg geschikt voor het opnemen van zang en spraak maar ook voor akoestische gitaren en dergelijke instrumenten. De condensatormicrofoon wordt overigens niet uitsluitend in studio’s gebruikt. Ook in live scenario's met bijvoorbeeld een akoestische gitaar wordt dit soort microfoons ingezet.

Condensator microfoon of dynamische

Zoals je na het lezen van de bovenstaande tekst vast zal begrijpen is een dynamische microfoon niet per se beter of slechter dan een condensator microfoon. Beide zijn erg goed bij verscheidene toepassingen. Wanneer je de keuze maakt voor een microfoon is het dus vooral belangrijk om na te gaan in welke situaties je de microfoon het meeste gaat gebruiken.

Draadloze microfoons

Draadloze microfoons worden vooral veel gebruikt bij optredens. Doordat er geen kabel nodig is wordt het voor de artiest mogelijk zich vrij te bewegen over het podium. Daarnaast voorkom je uiteraard een grote bult met kabels op het podium en daarmee wordt het risico op valpartijen ook behoorlijk verkleind. Een draadloze microfoon werkt met behulp van een zender (vaak in de microfoon zelf gebouwd) en ontvanger welke met behulp van radiofrequenties met elkaar verbinden. Vervolgens kan je de ontvanger met een kabel verbinden met een mengpaneel, actieve speaker of ander apparaat met een microfooningang. Op deze manier is er dus geen lange kabel nodig om je microfoonsignaal naar het mengpaneel te krijgen. Daarnaast is er geen merkbare vertraging in verhouding tot de bekabelde variant.

USB/studio microfoons

Met de opkomst van vele home-studio’s is de USB microfoon ook steeds populairder geworden. Bij het gebruik van normale microfoons is het nog nodig om het signaal te digitaliseren waardoor je de microfoon niet rechtstreeks op een pc of laptop aan kunt sluiten. De USB microfoon maakt het echter mogelijk om de microfoon direct aan te sluiten op de USB ingang op je pc of laptop. Hierdoor is het gebruik van dit soort microfoons erg gemakkelijk voor de rapper, zanger of producer die graag zelf thuis op wil nemen. Ook voor podcasts leent deze microfoon zich uitstekend door de gemakkelijke aansluiting op een laptop of computer. Daarnaast zie je ook steeds meer mensen USB microfoons gebruiken voor het thuiswerken, zeker bij online meetings verbetert dit de audiokwaliteit enorm. USB microfoons zijn eveneens op vele gameconsoles aan te sluiten, wederom verbetert de audiokwaliteit enorm waardoor je medespelers jou luid en duidelijk kunnen verstaan.

Gerelateerde berichten
Wij krijgen regelmatig vragen over draadloze microfoons en we merken dat mensen graag advies willen bij het kiezen van een draadloze microfoonset. Voor ons reden genoeg voor een blog! In deze blog leggen we je precies uit hoe een draadloze microfoon werkt en waar je verder op moet letten bij het kiezen van een draadloze microfoonset. Wat is een ...

Gerelateerde producten

Chatten