Koptelefoon met draad: de pro's & cons!

Koptelefoon met draad: de pro's & cons!

Een koptelefoon met draad is vooral razendpopulair bij DJ’s of échte muziekliefhebbers, doordat ze de beste geluidskwaliteit leveren. Om ervoor te zorgen dat je een weloverwogen keuze tussen een koptelefoon met draad of een draadloze koptelefoon kunt maken gaan we dieper in op de pro’s en cons van een koptelefoon met draad.

Ontwikkeling van de koptelefoon met draad

De toekomst van een koptelefoon met draad staat op losse schroeven sinds de ontwikkeling van draadloze koptelefoons en oordopjes. We kunnen er simpelweg niet meer omheen dat de toekomst van muziek luisteren draadloos is. Er zijn echter genoeg redenen om juist te kiezen voor een koptelefoon met draad. Koptelefoons met draad worden bijvoorbeeld vaak gebruikt wanneer er geen behoefte is aan draadloze connectiviteit. Diskjockeys hebben bijvoorbeeld bijna altijd een koptelefoon met draad. Een model met draad is namelijk betrouwbaarder en je hebt geen verlies of vertraging van het signaal, waardoor je altijd de perfecte mix weet te creëren.

Voor- en nadelen van een koptelefoon bedraad

Er zijn zowel voor- als nadelen van koptelefoons die bedraad zijn. Hieronder hebben we een lijst gemaakt met de belangrijkste voor- en nadelen van een koptelefoon met draad.

Voordelen

 • Niet afhankelijk van accu: Koptelefoons die bedraad zijn hoeven niet opgeladen te worden dus je hoeft je geen zorgen te maken over een lege batterij. Wanneer jij dus een hardlooprondje gepland hebt, hoef je er niet aan te denken om ook nog eens je koptelefoon met draad op te laden.
 • Betere geluidskwaliteit: Een koptelefoon die bedraad is, heeft vaak een betere geluidskwaliteit dan draadloze koptelefoons omdat de signalen via een fysieke verbinding worden verzonden.
 • Goed betaalbaar: Een derde voordeel van dit type koptelefoon is dat ze in vergelijking met een draadloze hoofdtelefoon goed betaalbaar zijn. Vaak kun je zelfs al voor de helft van het aankoopbedrag van een draadloos model een uitstekende koptelefoon met draad vinden.

Nadelen

 • Minder bewegingsvrijheid: Je bent beperkt in je bewegingsvrijheid door de draad, wat betekent dat je niet zo ver van je apparaat af kunt gaan als je wilt.
 • Kabelbreuk: Een tweede nadeel is dat er kans op een kabelbreuk is met het op- en uitrollen van de draad. Bij een kabelbreuk zul je vrijwel direct een nieuwe hoofdtelefoon moet kopen om goed muziek te kunnen luisteren.
 • Steeds minder apparaten met koptelefoonaansluiting: Tegenwoordig worden steeds meer apparaten ontwikkeld zonder een reguliere ingang voor koptelefoons met draad. Hierdoor worden we steeds vaker afhankelijk van draadloze koptelefoons en oordopjes.

Waar moet je op letten?

Een koptelefoon met draad is perfect om te gebruiken in combinatie met een DJ controller.

Nu je de voor- en nadelen van een bedrade koptelefoon weet, zetten we nog een aantal extra zaken voor je op een rij om op te letten.

 • Type plug: Uiteraard is het belangrijk om te kijken welke plug de draad van de koptelefoon heeft. Een DJ mixer of mengtafel heeft bijvoorbeeld vaak een 6,3 mm uitgang, waardoor de draad van je DJ koptelefoon natuurlijk ook een 6,3 mm plug moet hebben. Om je koptelefoon echter op je laptop aan te sluiten zul je een 3,5 mm jack plug nodig hebben. Het is daarom van belang om te kijken naar het type uitgang op je audiobron. Wil je wisselen tussen een 3,5 en 6,3 mm jack? Ga dan voor een bedrade koptelefoon met een verloopstukje dat het mogelijk maakt te wisselen tussen beide opties.
 • Type oorkussen: On ear en over ear zijn verschillende soorten oorkussens bij een bedrade koptelefoon die verwijzen naar de manier waarop de hoofdtelefoon op je oren zit.
  • On ear: On ear koptelefoons zijn koptelefoons die op je oren zitten in plaats van dat ze je oren volledig omsluiten. Ze zijn ontworpen met kussens die op het oor rusten en zijn over het algemeen wat minder comfortabel voor langere luistersessies.
  • Over ear: Over ear koptelefoons omsluiten jouw hele oor dankzij de oorschelpen. Dit is over het algemeen het meest comfortabele type koptelefoon en zorgt er vaak voor dat je minder last van omgevingsgeluid hebt.

Conclusie: koptelefoon met draad of niet?

Wanneer je als diskjockey twee tracks gaat mixen, raden we je aan om te gaan voor een koptelefoon met draad. In andere situaties, bijvoorbeeld als je muziek wilt luisteren tijdens het sporten, kan het juist handig zijn om te gaan voor een draadloze koptelefoon. De keuze tussen een koptelefoon met draad of niet is dus situatiegebonden. Stel jezelf daarom altijd de vraag: hoe en wanneer ga ik mijn koptelefoon gebruiken? Heb je vragen over een koptelefoon met of zonder draad? Onze productspecialisten staan voor je klaar.

Thomas Ruiterman

Productspecialist voor DJ-apparatuur

Gerelateerde berichten
Ben je op zoek naar een DJ set voor beginners? Het is belangrijk om te weten wat je nodig hebt om aan de slag te kunnen gaan. We geven je in deze blog een aantal tips waardoor je precies weet waar je DJ set voor beginners aan moet voldoen. Aan de hand van deze tips weet je precies wat je in huis moet halen voor een glansrijke DJ carrière. Onze ...
Je kind wil graag DJ worden? Dat vinden we bij MaxiAxi hartstikke leuk! Bijna elke beroemde DJ is ooit jong begonnen en we hopen dat jouw kind net zo veel plezier mag beleven aan het DJ’en als wij doen. Om als kind direct te beginnen met een professionele DJ set is wel erg overdreven, daarnaast maakt dat het leren niet gemakkelijker. Om die reden...
Wil jij DJ worden en ben je op zoek naar de juiste apparatuur om te kunnen beginnen? Dan is het kopen van een complete DJ set de meest makkelijke optie. In deze blog vertellen we waar je op moet letten bij het kopen van een DJ set. Daarnaast gaan we dieper in op de verschillen tussen diverse DJ sets. Dat doen we allemaal zodat jij na het lezen van ...
Wil jij DJ worden? Wanneer jij aan het begin staat van je DJ-carrière is het misschien nog lastig in te schatten wat er allemaal nodig is om DJ te worden. In deze blog geven we je een aantal tips zodat jij weet wat er allemaal nodig is om DJ te worden. Hierbij leggen we natuurlijk voornamelijk de focus op DJ gear voor beginners. DJ worden, hoe ...

Gerelateerde producten

Chatten