Kerstmagie en BeamZ verlichting: een schitterende combinatie bij Intratuin Deventer

Kerstmagie en BeamZ verlichting: een schitterende combinatie bij Intratuin Deventer

De kerst lichtshow bij Intratuin Deventer draait al een aantal weken. Het begon allemaal al in juli, toen vestigingsmanager Twan Jongbloets bij MaxiAxi aanklopte met een ambitieus idee: het creëren van een unieke kerstshow die muziek, licht en beleving met elkaar verbindt. Productspecialist Chiel ondersteunde dit mooie project. In dit artikel nemen we een kijkje achter de schermen, verkennen we de technische hoogstandjes en bespreken we de zorgvuldig geselecteerde producten en onderdelen die deze show tot een succes maken.

Alles in het teken van Kerst

Zodra je een voet binnen zet bij Intratuin Deventer kom je meteen terecht in een waar kerstparadijs. Bijna twee derde van de ruimte, 6500 van de 9500 vierkante meter, is volledig omgetoverd in kerststijl. Bij binnenkomst valt direct de indrukwekkende lichtshow op, compleet met diverse lichteffecten en sfeervolle kerstmuziek. Ook in de rest van het tuincentrum is veel aandacht besteed aan het creëren van een echte kerstsfeer, met elementen zoals een versierde Volkswagen Kever en een speciaal ingerichte kerststraat. Elke hoek van Intratuin Deventer ademt Kerst. „We houden ervan! Niet voor niets is Kerst de gezelligste periode van het jaar”, zegt vestigingsmanager Twan Jongbloets.

Een mooie impressie met de complete kerststijl van Intratuin Deventer

Waarom heb je voor een kerstshow gekozen?

Bij binnenkomst in de Intratuin valt de bezoeker direct met de neus in de boter, dankzij de indrukwekkende kerst lichtshow. Twan legt uit waarom de keuze voor de lichtshow is gemaakt: „We merken dat beleving steeds belangrijker wordt bij tuincentra en daarom hebben we ervoor gekozen om een indrukwekkende Kerst lichtshow te creëren. We zijn voor deze lichtshow gegaan, omdat ik graag muziek, verlichting en beleving wil combineren. Op deze manier heb je bij binnenkomst meteen het wauw-effect. En eigenlijk is het dus relatief simpel te regelen, want met een paar lichteffecten en speakers is het direct: wauw! Dat is precies de reden dat we op het idee kwamen voor een kerstshow als deze.”

Producten in de kerstshow van Intratuin Deventer

De vraag van Intratuin Deventer was duidelijk. Om dit door te vertalen naar een mooie complete show is productspecialist Chiel aan de slag gegaan. Hij stelde de onderstaande lijst producten samen. Hierbij ging hij uit van een deel producten wat al aanwezig was en zocht hij artikelen die naadloos aansluiten op de wensen voor de kerst lichtshow. Bij elk product geven we een inzicht in Chiel's adviezen om zo een kleine blik achter de schermen van zo’n lichtshow te geven.

Driehoek truss - Cirkel 8 meter diameter met roundslings

„We gaan terug naar het jaar 2020 toen Intratuin Deventer ons benaderde met de vraag of het mogelijk was om ronde truss te leveren. Standaard was het verzoek niet mogelijk, maar we namen deze uitdaging enthousiast aan en zorgden voor een op maat gemaakte truss die precies aansloot bij de specifieke wensen van de Intratuin, passend bij de vorm en stijl van de entree. In de huidige kerstshow wordt de ronde truss gebruikt voor het bevestigen van lichteffecten en een banner.”

De ronde truss is een belangrijk onderdeel in de Kerst lichtshow van Intratuin Deventer

BeamZ Truss T-downrigger P30 - 100kg max. - Zwart

„Intratuin gebruikt een banner van 1 meter om de truss te camoufleren. Om te voorkomen dat de lichteffecten op de banners schijnen, hebben we T-downriggers ingezet om zo de movingheads wat lager in het al aanwezige truss te kunnen hangen. Dit zorgt ervoor dat de lichtstralen van de lampen nog beter tot hun recht komen.”

De downriggers zorgen ervoor dat de lichteffecten lager in het truss kunnen hangen.

Showtec LAMPY 20 2U - 1024-kanaals (twee universes) DMX-controller

Centraal voor de lichtshow is de Showtec LAMPY lichttafel. „Door middel van tijdcode programmering is de Showtec Lampy ideaal om lichteffecten naadloos te synchroniseren met de muziek. Op het moment dat de muziek begint te lopen gaat een precieze stroom tijdinformatie lopen. Op basis van deze info worden bepaalde bewegingen en kleuren van lichteffecten geprogrammeerd op de muziek. Zo creëer je snel en gemakkelijk een perfect afgestemde lichtshow.”

BeamZ Set van 2 IGNITE180 spot LED Moving Heads in Flightcase

„We kozen voor de BeamZ IGNITE180, omdat deze de mogelijkheid heeft om er custom made gobo’s in te plaatsen. Custom made gobo’s zijn speciale sjablonen die in moving heads geplaatst worden om licht in een specifiek patroon te projecteren. Zo gebruikt Intratuin bijvoorbeeld een gobo met hun eigen logo, wat ervoor zorgt dat hun logo een opvallend onderdeel wordt van de lichtshow.”

BeamZ BAC503 aluminium LED ProPar met 7x 10W LED's

„Om de kerstshow sfeer te geven, vonden we de BeamZ BAC503 het meest geschikt. Deze PAR blinkt uit in lichtopbrengst, waardoor er niet veel nodig zijn om toch voor veel gekleurd licht te zorgen. Bovendien is de prijs-kwaliteitverhouding van een dusdanig niveau dat de BeamZ BAC503 één van de beste in zijn klasse is.”

Vonyx VSA10BT actieve speaker 500W bi-ampified met Bluetooth en mp3

„Intratuin zocht een geluidsinstallatie van met elkaar verbonden speakers die muziek van een USB-stick kon hervatten vanaf het punt waar het gestopt was na een stroomonderbreking. Dit, samen met de uitstekende geluidskwaliteit, was de belangrijkste reden om te kiezen voor de Vonyx VSA10BT. Dit bleken de perfecte speakers om te gebruiken bij de kerstshow en in de rest van de winkel.”

BeamZ BBP96 Uplight PAR spot op accu met 6x 12W LEDs en draadloze DMX

„Als laatste wilde Intratuin een soort lamp om een banner mooi van onderaf te belichten. De BeamZ BBP96 was daarvoor de ideale keuze, dankzij de ingebouwde accu en de mogelijkheid om ze draadloos via DMX te bedienen. Je maakt de BeamZ BBP96 uplights dus onderdeel van een complete tijdgecodeerde lichtshow zonder dat je vastzit aan DMX- of stroombekabeling."

Met de BeamZ BBP96 uplights wordt het hangende spandoek geweldig uitgelicht.

Tijdgecodeerde lichtshow

Een gecodeerde lichtshow is een techniek waarbij lichteffecten nauwkeurig gesynchroniseerd worden met muziek. Dit wordt bereikt door 'tijdcode' te gebruiken, een soort digitale klok die precieze tijd informatie doorgeeft. Wanneer de muziek start, begint ook deze tijdcode te lopen. Op basis van deze informatie worden specifieke bewegingen en kleuren van de lichteffecten geprogrammeerd om naadloos aan te sluiten op de muziek.

Dit type lichtshow werkt uitstekend in bepaalde situaties omdat het een zeer nauwkeurige afstemming tussen licht en geluid mogelijk maakt. Zo kan bijvoorbeeld de intensiteit van een lichteffect verhoogd worden om een muzikaal crescendo te benadrukken, of kunnen specifieke beats in de muziek extra geaccentueerd worden door het gebruik van stroboscoopfuncties in de lampen. Dit leidt tot een krachtige en indrukwekkende show, waarin licht en geluid perfect op elkaar zijn afgestemd.

Kinderen door het dolle heen

Twan merkt aan alles dat de kerstshow een groot succes is, vooral doordat klanten erg enthousiast reageren bij binnenkomst. „De show is een echte blikvanger en creëert direct bij binnenkomst een 'wow'-effect, zoals het ook bedoeld was. We merken bijvoorbeeld dat kinderen het superleuk vinden; ze dansen, spelen en rennen door de hal, achter de lichteffecten aan. Bezoekers nemen vaak zelfs nog even de tijd om de show te filmen of fotograferen. De reacties zijn louter positief”, aldus Twan.

Grootser dan ooit tevoren

Voor volgend jaar overweegt Intratuin Deventer om hun kerstshow nog spectaculairder te maken. Twan heeft al enkele nieuwe ideeën bedacht om het nog grootser aan te pakken. „Ik overweeg om nog meer lichteffecten aan onze show toe te voegen. En we bekijken de mogelijkheden om een rookmachine te gebruiken om daarmee de effecten beter tot hun recht te laten komen. Ook willen we onderzoeken welke mogelijkheden er nog meer zijn voor op maat gemaakte gobo's. Dit zou ons in staat stellen om afbeeldingen zoals rendieren of sneeuwvlokken te projecteren met de moving heads. We hebben dus absoluut mooie plannen voor het komende jaar!"

Gerelateerde berichten
Kerstborrel ideeën zijn altijd welkom bij het organiseren van een kerstfeest met vrienden, collega’s of familie. In dit blog vind je een aantal handige kerstborrel ideeën, zodat je gegarandeerd een leuke avond kunt organiseren. Met behulp van de onderstaande kerstborrel ideeën organiseer jij in korte tijd eenvoudig jullie ultieme kerstborrel...
De mooiste en gezelligste dagen van het jaar staan weer voor de deur. Dat betekent: de kerstborrels worden gepland, kerstcadeaus worden uitgezocht en de discussie wat je met de jaarwisseling gaat doen, is in volle gang. In deze blog helpen we jou met het organiseren van de perfecte kerstborrel op het gebied van licht & geluid. Deze blog kun je ...
Met een sneeuwmachine garandeer je een witte Kerst. Vind jij dat er tijdens de kerstdagen op z’n minst een laagje sneeuw hoort te liggen? Dan is een sneeuwmachine de perfecte oplossing! Met een sneeuwmachine weet je zeker dat er sneeuwvlokjes ronddwarrelen tijdens je kerstdiner of kerstborrel. In dit blog geven we je enkele voorbeelden waar een ...
Ben je op zoek naar een kerstcadeau voor je vrouw, (schoon)dochter, nicht, oma, zus, tante of (schoon)moeder? MaxiAxi helpt je graag verder! We zetten vijf tips voor een gaaf kerstcadeau voor de vrouw voor je op een rijtje, zodat jij je ideale kerstcadeau hebt! We gaan ervan uit dat je na het lezen van deze blog hét kerstcadeau vrouw hebt gevonden...
Chatten