Hospitality rider: hier moet het aan voldoen!

Hospitality rider: hier moet het aan voldoen!

Bij een optreden van een band of artiest is een hospitality rider essentieel zodat alle artiesten zich volledig op hun gemak voelen. Zo’n rider wordt over het algemeen enkel gebruikt in de muziekwereld. Maar hoe ziet een hospitality rider er precies uit en waar moet het aan voldoen? In deze blog zetten we de verschillende elementen van een hospitality rider voor je op een rij. 

Wat is een hospitality rider?

Een hospitality rider is een document met verzoeken en wensen van artiesten of bands met betrekking tot hun optreden. In dit soort riders vind je een uitwerking van zaken zoals eten en drinken, een slaapplek en parkeergelegenheden. Een hospitality rider zorgt ervoor dat artiesten en bandleden volledig in hun comfortzone zitten en optimaal kunnen presteren. Indien de organisatie akkoord gaat met de wensen en eisen moet de rider altijd ondertekend teruggestuurd worden.

Welke verzoeken zijn van belang?

Het maken van een hospitality rider is dus simpelweg van groot belang, maar kan op talloze manieren opgezet worden. De onderstaande zaken zijn in ieder geval belangrijk om in je achterhoofd te houden bij het maken van een hospitality rider.

1. Eten

In de verzoeken met betrekking tot voedsel is het vooral belangrijk om rekening te houden met allergieën of speciale dieetwensen van jou en je bandleden. Binnen je hospitality rider is het van belang om onderscheid te maken tussen vereisten en voorkeuren. Allergieën vallen bijvoorbeeld onder vereisten, terwijl verzoeken om geen fastfood te regelen als een voorkeur worden beschouwd. Vergeet in je hospitality rider niet om aan te geven voor hoeveel personen je deze voorzieningen nodig hebt.

2. Drinken

Voor organisaties is het vaak gebruikelijk om je voor, tijdens en na een optreden te voorzien van drank. Veel artiesten krijgen bijvoorbeeld tijdens het opbouwen, optreden, afbouwen en na afloop een vooraf bepaald aantal drankjes. Denk hierbij aan dranken zoals frisdranken, koffie of thee, bier (inclusief een 0.0 optie) en wijn. Daarnaast wordt het door artiesten vaak op prijs gesteld als er flesjes water beschikbaar zijn tijdens de show. Denk er ook aan om door te geven voor hoeveel persoon je dit nodig hebt.

3. Kleedkamer

In een hospitality rider kunnen verschillende wensen met betrekking tot de kleedkamer worden opgenomen, afhankelijk van de specifieke behoeften en voorkeuren van de artiesten. Zo kan het voor een organisatie handig zijn om te weten hoelang de kleedruimte beschikbaar gesteld moet worden en welk meubilair je nodig acht in de kleedkamer. Bedenk echter goed wat jij nodig denkt te hebben in je kleedruimte voor en na je show.

4. Parkeergelegenheden

Bij een optreden heb je natuurlijk ook te maken met het logistieke gedeelte. Om alle benodigdheden op locatie te krijgen, heb je een auto, vrachtwagen of bus nodig. Voor al deze opties is het goed om te weten waar je kunt parkeren, zodat je zeker weet dat je niet ellendig lang hoeft te zoeken naar een parkeerplaats. Bovendien is het handig om een plek dicht bij de feestlocatie te hebben voor het in- en uitladen van je spullen. Als je ervoor kiest om met het openbaar vervoer naar de locatie te gaan en je apparatuur laat brengen, is het noodzakelijk dat er in de buurt een loading-dock is om het in- en uitladen te vergemakkelijken.

5. Opslagruimte

Een opslagruimte is ontzettend handig om te benoemen in je hospitality rider

Tot slot kun je het nodig vinden dat er een goede opslagruimte aanwezig is om al je apparatuur en instrumenten voor en na de show achter te kunnen laten. Uiteraard moet het wel een locatie zijn die je op slot kunt doen of een ruimte die onder bewaking staat. Het is wel goed om aan te geven hoeveel ruimte je nodig hebt. Het is natuurlijk niet handig als je een klein bezemkastje ter beschikking krijgt, terwijl je een complete opstelling met drumstel, gitaren, subwoofers en overige apparatuur kwijt moet.

6. Overige zaken

Buiten de vermelde verzoeken is het in sommige gevallen ook handig om aanvullende verzoeken, zoals de levering van promotiemateriaal en de beschikbaarheid van een accommodatie in je hospitality rider te vermelden. Met het sturen van eigen promotiemateriaal weet je zeker dat persuitingen op de juiste manier worden ingestoken en dat er geen verkeerd of oud beeldmateriaal wordt gebruikt. 

Een ander punt is de beschikbaarheid van een accommodatie. Wanneer je bijvoorbeeld twee dagen achter elkaar moet optreden, kan het handig zijn om de wensen of eisen voor een slaapplek in je hospitality rider op te nemen. Denk bijvoorbeeld aan het aantal mensen die willen blijven slapen of het soort accommodatie waar je wilt overnachten. In veel gevallen wordt een slaapplek ook in onderling overleg met de organisatie geregeld.

Hospitality rider voorbeeld: download hier een template

Een hospitality rider voorbeeld is van grote waarde om ervoor te zorgen dat alle noodzakelijke informatie nauwkeurig en volledig wordt vastgelegd. Om je hierbij te ondersteunen, hebben we een eigen hospitality rider voorbeeld opgesteld dat je hieronder kunt downloaden als basis voor je eigen rider. Door dit document als leidraad te gebruiken, kun je moeiteloos je eigen hospitality rider opstellen.

Download template hier!

Maak je eigen hospitality rider!

Na het lezen van deze blog weet je precies hoe jij je eigen hospitality rider kunt opstellen. Het is in ieder geval belangrijk om altijd in je achterhoofd te houden dat je je rider helemaal op je eigen manier insteekt, aangezien iedere band en/of artiest verschillende wensen en eisen heeft.

Gerelateerde berichten
Of je nu in een band zit of een artiest bent, een technische rider is een cruciaal document dat de basis legt voor een succesvolle uitvoering van een show. Maar wat houdt een technische rider precies in en waarom is het zo belangrijk? In deze blog duiken we in de essentie van een technische rider en delen we graag een uitstekend voorbeeld met je. ...
Chatten