Een technische rider in een notendop: dit moet er in staan!

Een technische rider in een notendop: dit moet er in staan!

Of je nu in een band zit of een artiest bent, een technische rider is een cruciaal document dat de basis legt voor een succesvolle uitvoering van een show. Maar wat houdt een technische rider precies in en waarom is het zo belangrijk? In deze blog duiken we in de essentie van een technische rider en delen we graag een uitstekend voorbeeld met je.

Wat is een technische rider?

Een technische rider is een gedetailleerd bestand met alle technische en logistieke wensen die nodig zijn om een optreden of evenement soepel te laten verlopen. De technische rider wordt door artiesten of hun management naar de desbetreffende (evenement)organisaties gestuurd. Het document fungeert min of meer als communicatiemiddel tussen beide partijen, waarbij alle technische specificaties, apparatuurbehoeften, podiumopstellingen, geluids- en verlichtingsvereisten en andere belangrijke details worden vastgelegd.

Verschillende soorten

Het opstellen van een technische rider is uiterst nuttig, maar er bestaat zeker een verschil tussen de ene en de andere rider. Wanneer een band optreedt op een festival, worden er vanzelfsprekend andere eisen gesteld dan bijvoorbeeld bij een 50-jarig feest bij mensen in de tuin, alleen al omdat er verschillende randzaken spelen, zoals de stroomvoorziening. Bij kleinere festivals is er vaak een backline aanwezig, doordat er op zulke festivals vaak bijvoorbeeld geen tijd is om de backline om te ruilen, terwijl je bij een huisfeest je eigen apparatuur moet meenemen. Het kan daarom handig zijn om twee verschillende technische riders te maken, één voor festivals (grote feesten) en één voor overige feestjes.

Checklist voor een technische rider

De volgende checklist is samengesteld om je te helpen bij het opstellen van een uitgebreide technische rider. De checklist biedt een overzicht van de belangrijkste aspecten die moeten worden behandeld, variërend van geluids- en verlichtingsvereisten tot podiumeisen en stroomvoorzieningen. 

1. Algemene informatie / contactgegevens

  • Naam van de band/artiest:
    • Bandleden:
  • Datum en tijd van het optreden
  • Locatie van het optreden
  • Telefoonnummer en e-mailadres van de contactpersoon voor:
    • Algemene zaken
    • Technische zaken

2. Audiotechnische vereisten

  • De specificaties voor een eventuele benodigde geluidsinstallatie (vermogen, merk, model)
  • Aantal benodigde microfoons en type (bijv. dynamisch, condensator) en overige vereisten rondom microfoons
  • Specificaties van de mengtafel (aantal kanalen, merk, model)
  • Monitor vereisten (In-ear monitorsystemen of monitor wedges)
  • Aangeven of er een geluidstechnicus meekomt of dat er één geregeld moet worden door de organisatie.

3. Podiumeisen:

  • Afmetingen en indeling van het podium
  • Vereiste backstage-ruimte voor de band/artiest
  • Eventuele speciale podiumelementen (trap, drumriser, verhoging, catwalk, etc.)
  • Stageplan

4. Verlichtingsvereisten:

  • Welke verlichting is wenselijk en wordt het meegenomen of moet de organisatie het regelen.
  • Sfeer- en podiumverlichting (spots, bewegend licht, kleuren)
  • Systeem om de verlichting te regelen (DMX-controller, console, merk, model)
  • Aangeven of er een lichttechnicus meekomt of dat er één geregeld moet worden door de organisatie.

5. Stroomvoorziening:

  • Stroomeisen
  • Aantal benodigde stroompunten op het podium
  • Speciale eisen voor stroomstabiliteit (bijv. power conditioners, UPS)

6. Instrumenten en apparatuur:

  • Lijst van instrumenten die de band/artiest zelf meeneemt
  • Eventuele vereisten voor backline-apparatuur (drumstel, versterkers, etc.)
  • Eventuele vereisten voor technische assistentie bij het opzetten en afbreken

7. Overige vereisten:

  • Cateringvoorzieningen voor de band/artiest en crew
  • Parkeergelegenheid voor de voertuigen van de band/artiest
  • Toegang tot kleedkamers en sanitaire voorzieningen
  • Op- en afbouwtijd / tijd voor soundcheck

Let op: Pas de checklist aan op basis van jouw specifieke behoeften en het type optreden waarvoor de technische rider wordt opgesteld. Elk optreden kan unieke vereisten hebben, en het is belangrijk om de details aan te passen aan jouw specifieke situatie. Zo is het bijvoorbeeld ook mogelijk om een aparte hospitality rider aan te maken voor zaken als catering, parkeergelegenheden en toegang tot kleedkamers zoals benoemd bij punt 7.

8. Stageplan

Het stageplan is een belangrijk onderdeel van de technische rider, omdat het de blauwdruk is voor hoe het podium eruit moet zien en welke apparatuur er nodig is. Hieronder zie je een mooi voorbeeld van After Hourz, zodat je weet hoe jouw stageplan eruit kan komen te zien.

Een uitstekend voorbeeld van een stageplan.

9. Priklijst voor je technische rider

In een technische rider vind je vaak ook een priklijst. Hierop staan niet alleen de vereiste kanalen, maar ook de specifieke instrumenten die je gebruikt. Deze gedetailleerde lijst vergemakkelijkt het werk van de geluidstechnici, omdat zij op voorhand de juiste microfoons kunnen klaarzetten. Voor elk kanaal geef je aan of je een DI (Direct Input) of een microfoon nodig hebt en specificeer je welke microfoon je nodig acht. Dit kun je als band/artiest zelf regelen, maar kan ook door de organisatie geregeld moeten worden. Een voorbeeld van zo'n lijst zou er als volgt uit kunnen zien:

Een voorbeeld van een priklijst of kanaallijst voor je technische rider

Technische rider voorbeeld: download hier een template

Een technische rider voorbeeld is natuurlijk erg handig om ervoor te zorgen dat alle relevante informatie correct en volledig wordt uitgeschreven. Om je hierbij te helpen hebben wij een eigen technische rider voorbeeld voor je opgesteld, die je hieronder kunt downloaden als basis voor je technische rider. Door dit document te gebruiken als basis, kun je gemakkelijk jouw eigen technische rider opstellen en ervoor zorgen dat alle betrokken partijen goed geïnformeerd zijn over de technische aspecten van jouw evenement.

Download template hier!

Technische rider maken

Met alle informatie uit deze blog heb je alles om een eigen technische rider te maken. Heb je toch nog vragen over een technische rider? Productspecialist Chiel kan je er alles over vertellen! Heb je vragen over producten? Onze klantenservice helpt je graag bij het vinden van de juiste apparatuur.

Gerelateerde berichten
Draadloze microfoons zijn de ideale uitkomst voor zangers, zangeressen en presentatoren. Bij vrijwel elk live evenement zie je wel dat er draadloze microfoons worden gebruikt om deze personen goed hoorbaar te maken. Door de vele mogelijke toepassingen is het aanbod ook enorm. In deze blog leren we je alles over draadloze microfoons zodat jij ...
Een condensator microfoon leent zich perfect voor studio- of thuisgebruik, omdat dit type microfoon zich focust op het opnemen van een zo zuiver mogelijk geluid. In deze blog geven we de 10 beste opties voor het kopen van een condensator microfoon. Met een condensator microfoon weet je zeker dat je de beste kwaliteit in huis haalt. Hier moet je op...
Dynamische microfoons, condensator microfoons, draadloze microfoons en studio microfoons. Al die verschillende namen kunnen voor een leek nogal verwarrend zijn. In deze blog leggen we je uit wat het verschil is zodat jij na het lezen van deze blog een weloverwogen keuze kunt maken. De dynamische microfoon Laten we beginnen met de dynamische ...
Wij krijgen regelmatig vragen over draadloze microfoons en we merken dat mensen graag advies willen bij het kiezen van een draadloze microfoonset. Voor ons reden genoeg voor een blog! In deze blog leggen we je precies uit hoe een draadloze microfoon werkt en waar je verder op moet letten bij het kiezen van een draadloze microfoonset. Wat is een ...
Chatten