De eindeloze opties van moving heads: deze 6x effecten moet je kennen!

De eindeloze opties van moving heads: deze 6x effecten moet je kennen!

Moving heads staan bekend om hun beweegbare kop. In de kop van moving heads bevinden zich echter verschillende effecten zoals kleuren, gobo's en prisma's. Door deze verschillende effecten te combineren kun je een indrukwekkende lichtshow creëren. In deze blog leggen we je uit welke effecten jij móét kennen als je op zoek bent naar moving heads.

1. Gobo's

Het eerste effect wat we benoemen is de gobo. Een gobo is eigenlijk niets anders dan een figuurtje dat in de kop van de moving head zit en waar het licht doorheen schijnt zodat het figuurtje zichtbaar wordt. Bij sommige moving heads is het zelfs mogelijk om de gobo te laten draaien. Er zijn enorm veel verschillende gobo's en welke gobo's in welke moving head zitten is per model verschillend. Bij sommige moving heads is het mogelijk om ze te vervangen door bijvoorbeeld een bedrijfslogo. Dit soort gobo’s kun je bij speciale bedrijven laten maken om zo een persoonlijk tintje te geven aan je lichtshow bij een bedrijfsfeest of beurs.

Een moving head met een gobowiel met maar liefst 17 verschillende gobo’s.
Hierboven zie je een moving head met een gobowiel met maar liefst 17 verschillende gobo’s.

2. Prisma

Een tweede effect bij moving heads is het prisma-effect. Een prisma is een soort lens met een driehoekige vorm die het licht uit de moving head opsplitst in meerdere lichtstralen. Zo is het met behulp van een prisma mogelijk dat bijvoorbeeld een rondje maar liefst vier keer wordt geprojecteerd in plaats van één keer. Het aantal keren is hierbij afhankelijk van het gebruikte prisma. Over het algemeen kan het prisma draaien zodat er nóg meer effect ontstaat. Kortom, breekt het prisma het licht en vermenigvuldigt als het ware de lichtstralen. Hieronder zie je hoe het effect van een prisma er uit kan komen te zien.

Een moving head met een zestienvoudig roterende prisma (16-facet prisma), waardoor je het figuur van de gobo (een rondje) maar liefst 16 keer ziet.
In de bovenstaande video zie je een moving head met een zestienvoudig roterende prisma (16-facet prisma), waardoor je het figuur van de gobo (een rondje) maar liefst 16 keer ziet.

3. Frost filter

Een frost filter kan gebruikt worden om de scherpte van een lichtstraal van een moving head te verzachten. Het filter wordt vóór de lens geplaatst en zorgt ervoor dat een strakke rand van een lichtstraal verdwijnt om zo de overgang tussen licht en donker zo subtiel mogelijk te maken. Een frost filter wordt bijvoorbeeld veel gebruikt bij de verlichting in theaters.

4. Gemotoriseerde zoom

Er zijn ook moving heads die een gemotoriseerde zoomfunctie hebben. Met een gemotoriseerde zoomfunctie kun je de breedte van de lichtstraal snel en nauwkeurig op afstand (via DMX) aanpassen. Door de lens te bewegen (dit gebeurt met behulp van een motortje) is de doorsnede / diameter van de lichtstraal te veranderen. Met de gemotoriseerde zoomfunctie kun je simpelweg meerdere effecten en scenario’s creëren, van smalle en gerichte tot brede en omhullende lichtstralen.

De gemotoriseerde zoomfunctie, waarbij de lichtstraal van breed en omhullend naar smal en gericht verandert.
Hierboven zie je de gemotoriseerde zoomfunctie, waarbij de lichtstraal van breed en omhullend naar smal en gericht verandert.

5. Single pixel control

Single pixel control is een unieke functie die je tegen kunt komen bij moving heads met meerdere LED’s als lichtbron. Als een moving head met deze functie is uitgerust dan stelt deze functie je in staat om elke LED van de moving head individueel aan te sturen. Hierdoor kun je prachtige kleurveranderingen en looplicht-effecten (op de moving head zelf) creëren die naadloos op elkaar aansluiten. Met een beetje fantasie kan je zo complexe lichtshows creëren die een unieke sfeer creëren en de impact van de verlichting op je publiek vergroten.

De werking van single pixel control op de MHL1270.
In de gif hierboven zie je de werking van single pixel control op de MHL1270.

6. Halo LED-ring

Als laatste functie gaan we het hebben over de halo LED-ringen die je tegenwoordig steeds vaker ziet bij moving heads. Een halo LED-ring is een cirkelvormige rij van ledlampen rondom de lens van de lamp. De LED-ring kan bijvoorbeeld worden gebruikt om een halo van licht rondom de lichtstraal te creëren, waardoor een uniek en opvallend lichteffect ontstaat. 

De ring kan ook worden gebruikt om visuele effecten te creëren die zich onderscheiden van de lichtbundel zelf, zoals stroboscoopeffecten of kleurveranderingen. De LED-ring kan worden aangestuurd via DMX waardoor het gemakkelijk is om deze te integreren in bestaande lichtshows en om complexe effecten te programmeren.

Een van de moving heads met een halo LED-ring met tal van verschillende kleuren.
Hierboven zie je een gif van een van de moving heads met een halo LED-ring met tal van verschillende kleuren.

Haal alles uit je moving heads met deze effecten

Met deze effecten heb je een goede start om het meeste uit je moving heads te kunnen halen. Er zijn echter nog vele andere opties om te ontdekken. Experimenteer vooral met verschillende kleuren, gobo's, bewegingen en effecten om een unieke lichtshow te creëren en jouw publiek te verbazen. De mogelijkheden zijn eindeloos! Heb je nog vragen? Onze productspecialisten helpen je graag verder zodat jij alles uit jouw moving heads haalt.

Chiel Kamphuis

Productspecialist voor installatie speakers, podium/truss & lichteffecten

Gerelateerde berichten
Bruiloften worden vaak groots aangepakt en bruiloft verlichting is tegenwoordig een belangrijk onderdeel van de aankleding van die speciale dag. Met een zorgvuldige planning van het licht, de juiste lampen en optimale plaatsing van de verlichting til je de algehele sfeer op de trouwlocatie naar een hoger niveau. Het verlichten van een trouwlocatie...
Feestje? Dan is feestverlichting dé manier om het onvergetelijk te maken. Er zijn talloze lichteffecten, maar we kunnen ons goed voorstellen dat je niet precies weet welke feestverlichting je nodig hebt. In deze blog zetten we de beste opties voor je op een rijtje en geven we je uitgebreid advies. Zo kies jij gegarandeerd de beste feestverlichting...
Waar denk jij aan bij een disco? Wij denken direct aan muziek en discoverlichting! Er zijn natuurlijk ontzettend veel verschillende soorten discolampen en wij begrijpen dan ook goed dat het lastig is om te bepalen welke discoverlichting je precies moet hebben voor je huisfeest. MaxiAxi.com heeft daarom een selectie gemaakt van een aantal unieke ...
BeamZ movingheads zijn erg populair vanwege hun enorme veelzijdigheid. Movingheads projecteren lichtstralen, figuren en patronen in allerlei verschillende kleuren en formaten. De vele verschillende varianten van beamZ movingheads kunnen je echter ook voor een lastige keuze zetten. Om je te helpen bij het maken van de juiste keuze hebben we met onze...

Gerelateerde producten

Chatten