De 6x meestgestelde vragen over de diskjockey beantwoord!

De 6x meestgestelde vragen over de diskjockey beantwoord!

De laatste jaren is er een groeiende belangstelling voor de rol van diskjockey. Dit is grotendeels te danken aan de toenemende populariteit van elektronische dansmuziek en de opkomst van festivals en clubavonden met diskjockeys als belangrijkste trekpleister. Als je erover nadenkt om diskjockey te worden of als je gewoon nieuwsgierig bent naar wat ze doen, lees dan verder! In dit blog beantwoorden we zes van de meestgestelde vragen over een diskjockey en hun werk.

#1 - Wat is een diskjockey?

Een diskjockey is verantwoordelijk voor de muziek op een feest of de radio. Een diskjockey was oorspronkelijk iemand die platen op een draaitafel of platenspeler legde. Met alle ontwikkeling in de muziekbranche is het werk aardig veranderd. Tegenwoordig mixen en draaien DJ’s vooral nummers van andere artiesten. Er zijn echter ook veel bekende voorbeelden die als degene die de plaatjes draait eigen nummers produceren, zoals Martin Garrix en Nicky Romero. Over het algemeen beschikt men over complete DJ sets om zo professioneel over te komen.

#2 - Waar komt de naam vandaan?

In 1935 had een Amerikaan genaamd Walter Winchell de term diskjockey al gebruikt. De naam diskjockey is ontstaan ​​doordat Walter als eerste de combinatie van 'disc' (plaat) en 'jockey' (de persoon die de machine bediende) gebruikte. De eerste diskjockey die zichzelf een DJ mocht noemen, was Martin Block. De Amerikaan was een parttime radio-omroeper en moest zijn radio-uitzending vullen met meer dan enkel het nieuws. Daarom begon hij met het draaien van nummers en albums van artiesten, die hij met zijn eigen stem aankondigde. Het idee van Block was zo goed dat bijna alle radiostations het vervolgens overnamen. Sinds 1941 heeft vrijwel elk radiostation een eigen diskjockey en dat is tot op de dag van vandaag niet veranderd.

#3 - Zijn er verschillende soorten diskjockeys?

Er zijn veel verschillende soorten. Zo heb je mensen die in clubs en discotheken draaien, terwijl er ook radio-DJ’s zijn die alleen maar radio maken. Naast de plek waar ze draaien, is er vaak ook verschil in het draaien van een bepaalde stijl of genre. De ene diskjockey draait vrijwel alleen popmuziek, terwijl een collega bekend staat om het draaien van technomuziek.

#4 - Wie zijn de bekendste DJ’s?

Een van de bekendste DJ’s ter wereld, DJ Tiesto, zet geweldig optreden neer.

De bekendsten zijn vaak degenen die achter een DJ booth draaien op grote festivals of in clubs en discotheken. Op dit moment zijn er veel bekende DJ’s die EDM (elektronische dansmuziek) produceren. Om je een goed beeld te geven, zetten we de top 10 met beste DJ’s van 2024 in willekeurige volgorde voor je op een rij.

Top 10 beste DJ’s van 2024

  1. Martin Garrix
  2. David Guetta
  3. Dimitri Vegas & Like Mike
  4. Tiësto
  5. Armin van Buuren
  6. Afrojack
  7. Paul Elstak
  8. Calvin Harris
  9. Marshmello
  10. Oliver Heldens

#5 - Hoeveel verdient een deejay?

Een deejay verdient geld door muziek te draaien in een club, radio-uitzending of op een feest. De meeste deejays werken op freelancebasis, dus hun inkomen is afhankelijk van hoeveel feesten ze kunnen krijgen. Sommigen hebben ook een vast contract bij een club of radiostation. Om als diskjockey een beroemdheid te worden, moet je veel talent maar ook geluk hebben. Een voorbeeld van een beroemdheid is Tiësto, die volgens diverse bronnen miljoenen euro’s per evenement binnenhaalt. 

Over het algemeen is het beroep lucratief op de korte termijn, omdat men per evenement betaald wordt. Met het verdiende geld moet je echter wel investeren om indruk te blijven maken op feestjes. Investeer daarom in je DJ gear, zoals een DJ controller en mixer, zodat je altijd de beste kwaliteit kunt leveren.

#6 - Hoe ziet hun werkleven eruit?

Diskjockey laat menigte genieten van de beste gemixte muziek.

Het leven van een diskjockey is vaak relatief hectisch en druk, maar om de droom van velen na te kunnen leven moet je er natuurlijk wel iets voor over hebben. Diskjockeys moeten vaak reizen om bij verschillende evenementen te kunnen draaien. Soms draaien ze vijf nachten per week in verschillende clubs en soms draaien ze één keer per maand op een gigantisch festival. Diskjockeys moeten ook vaak nieuwe muziek zoeken om te draaien, dit kan betekenen dat ze uren aan één stuk door muziek moeten luisteren om de beste nummers te vinden. Als je eenmaal de juiste nummers gevonden hebt en voor het publiek staat, is het tijd om te genieten. Dit maakt het werkleven voor DJ’s over het algemeen zeker de moeite waard.

Diskjockey worden?

Diskjockeys zijn een belangrijk onderdeel van de muziekindustrie. Ze helpen mensen om te genieten van muziek, maar verdienen er zelf ook veel geld mee. Als je erover nadenkt om diskjockey te worden, is het belangrijk om te weten wat het werk inhoudt. DJ’s moeten veel werken en hebben vaak een hectisch schema. Maar als je van muziek houdt en je ervoor kunt zorgen dat mensen een leuke tijd hebben, dan is het zeker de moeite waard om een diskjockey te worden!

Thomas Ruiterman

Productspecialist voor DJ-apparatuur

Gerelateerde berichten
Alle grote DJ helden zoals Tiësto, Hardwell, Armin van Buuren en Afrojack zijn ooit op hun zolderkamertje begonnen om hun eerste plaatjes in elkaar te mixen. Hoe vet zou het zijn om hetzelfde pad te bewandelen?! Hoe jij misschien ook die droom werkelijkheid kunt laten worden leggen wij je hieronder stap voor stap uit! 1. Je apparatuur De basis ...
Ben je op zoek naar een DJ set voor beginners? Het is belangrijk om te weten wat je nodig hebt om aan de slag te kunnen gaan. We geven je in deze blog een aantal tips waardoor je precies weet waar je DJ set voor beginners aan moet voldoen. Aan de hand van deze tips weet je precies wat je in huis moet halen voor een glansrijke DJ carrière. Onze ...
Wil jij DJ worden? Wanneer jij aan het begin staat van je DJ-carrière is het misschien nog lastig in te schatten wat er allemaal nodig is om DJ te worden. In deze blog geven we je een aantal tips zodat jij weet wat er allemaal nodig is om DJ te worden. Hierbij leggen we natuurlijk voornamelijk de focus op DJ gear voor beginners. DJ worden, hoe ...
Wil jij DJ worden en ben je op zoek naar de juiste apparatuur om te kunnen beginnen? Dan is het kopen van een complete DJ set de meest makkelijke optie. In deze blog vertellen we waar je op moet letten bij het kopen van een DJ set. Daarnaast gaan we dieper in op de verschillen tussen diverse DJ sets. Dat doen we allemaal zodat jij na het lezen van ...

Gerelateerde producten

Chatten