3 experimenten met een plasmabol die je móét proberen!
Van alle producten die we bij MaxiAxi aanbieden, is de plasmabol één van de items die veel bekijks trekt en bovendien veelvuldig over onze virtuele toonbank vliegt. De bliksemstralen die zich door de plasmabol bewegen, hebben iets mysterieus, maar zijn ook gaaf om te aanschouwen.
Het merendeel van de consumenten dat een beroep doet op dit item, schaft de plasmabol aan om extra sfeer aan te brengen in de kamer. Online zijn echter veel video’s te vinden van de plasmabol, waarbij gebruikers experimenteren met dit type lamp. Aangezien deze trucjes leuk zijn om uit te proberen, leggen we je in dit blog drie experimenten uit.
#1 Beweeg je hand in alle richtingen over de plasmabol
Het eerste experiment is het maken van allerlei verschillende bewegingen met je hand op de plasmabol. Wanneer jij met je handen over de bol wrijft, zie je dat de lichtstralen van het midden naar je handen gaan. Uiteraard verandert het effect zodra je de handen in allerlei verschillende richtingen beweegt.
@theplasmaball5 Can't believe I just discoved this now #scifi #science ♬ original sound - ThePlasmaBall2
Het uitvoeren van dit experiment is supergemakkelijk. Je hoeft alleen maar de stekker in het stopcontact te steken, je handen op de plasmabol te leggen en je kunt al genieten van een geweldig effect. Leuke bewegingen zijn bijvoorbeeld rondjes draaien met je hele handpalm over de bol of met je vingertoppen heen en weer bewegen. Het mooiste aan dit experiment is, is dat je dus helemaal niets nodig hebt behalve een plasmabol! Dit experiment is absoluut het proberen waard!
#2 Spaarlamp aanzetten met plasmabol
Het tweede experiment is een klassieke om uit te voeren als je in bezit van een plasmabol bent. Wanneer je een spaarlamp in de buurt van de plasmabol houdt, zal deze gaan branden. Dit klassieke experiment is dan ook zeker het proberen waard. De enige benodigdheden bij deze test zijn een spaarlamp en de plasmabol zelf.
@isls_smash #plasmaball #science one summer's day ~ spirited away lofi - Closed on Sunday
Steek de stekker van de plasmabol in het stopcontact en houd de lamp in de buurt van de plasmabol. Je zult zien dat de lamp vanzelf gaat branden. Op het moment dat je een TL buis als spaarlamp gebruikt, kun je ook nog eens bepalen of de hele lamp of slechts een deel gaat branden. Het gedeelte van de lamp dat in de buurt van de plasmabol is, blijft branden terwijl het buitenste gedeelte donker blijft. Je kunt het licht zien verdwijnen of vervagen als je het licht verder van de plasmabol wegtrekt. Dat een lamp gaat branden als het in de buurt van de plasmabol is, komt door de elektrische stroom die door de plasmabol stroomt.
#3 Aluminiumfolie experiment
Ook het derde experiment wordt veel uitgevoerd door mensen met een teslabol. Bij dit experiment krijg je een lichte elektrische schok, daarom is het handig dat je altijd een metaalstukje hebt om de elektrische stroom door te geleiden. Het enige wat je nodig hebt, is een stuk aluminiumfolie, de teslabol en eventueel een metaalstukje.
@mrth234 ♬ Coming for You (feat. A1 x J1) - SwitchOTR
Leg of plak een stuk aluminiumfolie op de teslabol en plaats je vinger of een metaalstukje zoals een paperclip op het aluminiumfolie. Je zult zien dat er een vonk ontstaat, doordat het aluminium ervoor zorgt dat de elektrische stroom van de teslabol wordt doorgeleid.
Bij het experiment is het vooral belangrijk op te passen voor de elektrische schok die je kunt krijgen, daarom kun je altijd een metaalstukje gebruiken om het te voorkomen. Door bijvoorbeeld een paperclip of euromunt krijg je hetzelfde effect (vonk), maar niet de elektrische schok. Daarnaast raden we je aan om geen elektrische apparaten in de buurt van dit experiment te houden. De bliksemstralen die de plasmabol uitzendt, kunnen ervoor zorgen dat de verbinding van je telefoon gaat storen.
Plasmabol, een trend op TikTok?
Een plasmabol is niet alleen een opkomende trend op MaxiAxi.com. Ook op het socialmediakanaal TikTok, vooral populair bij jongeren, is de plasmabol een nieuwe hype. De hashtag '#Plasmaball' werd op het moment van schrijven maar liefst 6,4 miljoen keer bekeken, terwijl '#Plasmalamp' ruim 800.000 keer bekeken werd. Bij deze zoektermen vind je vooral korte video’s, van ongeveer 15 seconden, met experimenten met de plasmabol. Met de bovenstaande cijfers in je achterhoofd kun je dus wel stellen dat de plasmabol zeker een nieuwe trend is op social media.
Proefjes uitproberen?
Met deze proefjes kun je erop los experimenteren. Heb je na het lezen van deze blog toch nog vragen over de experimenten? Neem dan zeker eens een kijkje tussen alle video’s op YouTube of TikTok over tricks met een plasmabol. Onze productspecialisten staan voor je klaar als je nog andere vragen hebt!