Wat is een podcast?

Wat is een podcast?

De term 'podcast' is tegenwoordig niet meer weg te denken uit het Nederlandse woordenboek. Maar wat is het en waar komt de populariteit van podcasts ineens vandaan? Na het lezen van dit blog heb je een antwoord op die vraag. Tevens geeft onze podcastkenner je aantal geweldige voorbeelden van podcasts die je zeker moet luisteren.

Wat is een podcast?

Een podcast is een audio-uitzending die je live kan volgen, maar ook kan terugluisteren. Meestal worden ze informatief ingestoken waarbij diverse onderwerpen centraal staan zoals sport, marketing, psychologie en lifestyle kan gaan. Ze zijn vaak te beluisteren op sociale platformen, zoals: YouTube en Spotify via je mobiel of andere digitale apparaten waar gebruik kan worden gemaakt met geluid. Een podcast bestaat voornamelijk uit audio, maar wordt ook steeds vaker opgenomen met beeld.

Populariteit groeit gestaag voort

Dat podcasts steeds populairder zijn geworden, is geen geheim meer. Uit onderzoek is gebleken dat mensen er in allerlei situaties naar luisteren. Een podcast wordt bijvoorbeeld snel opgezet tijdens het sporten, klussen of bij het uitlaten van de hond. Dankzij het pure gemak van verschillende platformen, zoals Spotify en Apple Podcast, kun je altijd en overal je favoriete uitzendingen afspelen. Voor iedere interesse wordt er tegenwoordig wel een aflevering gemaakt, van het bespreken van het voetbalweekend tot het doornemen van het laatste nieuws. Al die opnames hebben ervoor gezorgd dat de populariteit enorm is gegroeid en nog altijd gestaag voort groeit.

Voorbeelden van podcasts

Er zijn natuurlijk veel voorbeelden, maar we hebben een aantal razendpopulaire podcasts voor je op een rijtje gezet.

Vrouwmibo

Iris Enthoven, Sophie Milzink en Nina Warink hebben een eigen podcast. Iedere vrijdag om 14:00 komt er nieuwe Vrouwmibo online op Spotify. Iris, Sophie en Nina geven ook hun eigen mening over bepaalde onderwerpen, zoals mode, andere influencers en handige tips voor thuis.

Radio Mama

Radio mama is een podcast waar Kirstien Wollants met haar gasten praat over het hebben van kleine kinderen en welke gewoonten hierbij komen kijken.

Snapt ge mij nu?

Aurélie Boffé wil door middel van deze podcast zorgen dat de jongere versnipperde generatie wat dichter bij elkaar komt, door veilig te kunnen praten over wat er speelt in de wereld.

NOS Formule 1- Podcast

Elke maandag na een Grand Prix nemen Dione de Graaff, Jan Lammers en Louis Dekker de race door van het afgelopen weekend. Met natuurlijk de aandacht voor Max Verstappen en andere coureurs.

De Leeuw Lult Verder

Paul de Leeuw ontvangt iedere week gasten in zijn huis. Met deze gasten bespreekt hij het nieuws van de week, iedereen geeft zijn of haar mening over de onderwerpen.

Wat zijn de gebruikelijke streamingdiensten?

Er zijn verschillende gratis streamingdiensten om podcasts te luisteren. De bekendste apps zijn toch wel: Pocket Casts, Castbox en Spotify. Zoals we eerder al benoemden, worden er tegenwoordig ook steeds meer podcasts met beeld opgenomen. Over het algemeen worden deze op YouTube geplaatst. Het zijn vaak bekende Youtubers die praten over bepaalde onderwerpen waar ze het minder vaak over hebben.

Podcast luisteren of maken?

In deze blog heb je alles kunnen lezen over een podcast. Wil je nu je eigen podcast maken dan verwijzen we je naar deze blog! Heb jij toch nog vragen over de producten die jij hiervoor nodig hebt? Onze productspecialisten staan voor je klaar of neem een kijkje in ons assortiment met koptelefoons en podcast microfoons

Gerelateerde berichten
  1. Een podcast maken in 7x stappen! Een podcast maken in 7x stappen!
  2. Voetbalpodcast luisteren? Dit zijn de 5x bekendste! Voetbalpodcast luisteren? Dit zijn de 5x bekendste!
  3. Podcast tips: de 10 beste volgens MaxiAxi in 2023! Podcast tips: de 10 beste volgens MaxiAxi in 2023!

Gerelateerde producten

Chatten