Wat is een 2.1 speakerset?

Wat is een 2.1 speakerset?

Bij het oriënteren op het kopen van een 2.1 speakerset of 5.1 speakerset krijgen wij regelmatig de vraag: wat is het verschil tussen beide sets? Het is daarom hoog tijd om je meer te vertellen over 2.1 speakersets. In dit blog leggen we je in jip-en-janneketaal uit wat een 2.1 speakerset is en waar je het voor kunt gebruiken.

Wanneer spreken we van een 2.1 speakerset?

Wanneer een geluidssysteem bestaat uit twee full range speakers en een subwoofer, spreken we van een 2.1 speakerset. We kennen twee soorten: een set voor feestjes en een 2.1 speakerset voor tv. Een 2.1 speakerset bestaat dus uit twee luidsprekers en één subwoofer. De subwoofer zorgt alleen voor de lage tot zeer lage tonen. De twee full range speakers weergeven juist het gehele frequentiegebied (lage tonen, middentonen en hoge tonen), maar focussen zich door de tussenkomst van de subwoofer alleen op de middelhoge en hoge tonen. Dit is in jip-en-janneketaal uitgelegd wat een 2.1 speakerset is.

Waar staat ‘2.1’ nu precies voor?

Het getal voor de punt staat voor het aantal full range speakers (‘gewone’ luidsprekers). Het getal achter de punt staat voor het aantal subwoofers. Bij een 2.1 speakerset heb je dus twee full range speakers en één subwoofer. Een speakerset met de aanduiding ‘2.2’ zou dus betekenen: twee full range speakers en twee subwoofers.

Voor feestjes of als home cinema set

Op de vraag waar een 2.1 speakerset voor gebruikt wordt, is geen eenduidig antwoord op te geven. De één wil een speakerset 2.1 gebruiken voor een feestje, terwijl een ander juist een 2.1 speakerset voor tv wil gebruiken. Hierna zullen we je precies uitleggen waar een 2.1 set voor geschikt is.

Perfect als speakerset voor feestjes

Wil je graag een groot feest bouwen, maar vraag je je af of een 2.1 speakerset geschikt is? Geloof ons: dit is zeker een goede optie voor zowel grote als kleinere feestjes. Je kunt beide tops gemakkelijk op een statief plaatsen, maar zijn ook eenvoudig op te hangen en zijn daardoor in een mum van tijd op en af te bouwen. Tevens is het mogelijk om een 2.1 speakerset voor tv als vaste installatie te gebruiken, zodat je ze niet elke keer op- en af hoeft te bouwen. Onze speakersets 2.1 zijn in verschillende formaten te verkrijgen, waardoor het voor zowel grote als kleinere feesten de beste 2.1 speakerset is! Wil je als een échte diskjockey op je vrienden of familie over komen? Er zijn ook 2.1 sets met een DJ-mixer.

Perfect als speakerset voor feestjes

Beste 2.1 speakerset voor tv

Een goede reden om een 2.1 speakerset als home cinema set te nemen, is de verbetering van het geluid van je televisie. Het grootste voordeel van een speakerset 2.1 is dat het ook bij een hoger volume zuiver geluid weergeeft. Dat is het grote verschil van een 2.1 speakerset voor tv met de luidsprekers van je televisie.

Doordat de subwoofer de lage tonen op zich neemt, kunnen de twee ‘gewone’ speakers zich richten op het overige frequentiebereik. Een ander voordeel is dat de twee full range speakers (links- en rechtsvoor) ervoor zorgen dat het geluid van links naar rechts of van rechts naar links kan bewegen, wat voor een ruimtelijk effect zorgt. Hierdoor zorgt een 2.1 speakerset voor tv voor een optimaal geluid.

Wanneer is een 5.1 speakerset geschikter?

Wanneer je een ultieme beleving bij je film of game wilt, is een 5.1 speakerset de betere keuze van de twee sets. Bij een 5.1 speakerset heb je één center speaker (vaak dicht bij je televisie), twee speakers voor (links en rechts van je televisie) en twee speakers achter (links en rechts achter je), waardoor je écht midden tussen het geluid zit.

Een 5.1 speakerset voor de ultieme beleving

Een 5.1 set is door de hoeveelheid en opstelling van de speakers een stuk ruimtelijker dan een 2.1 geluidsinstallatie. Bij een 5.1 speakerset heb je namelijk niet alleen geluid van links naar rechts of van rechts naar links, maar kan het geluid ook van achter naar voor of van voor naar achter. Denk bijvoorbeeld aan een film of game met een vliegtuig. Bij een 5.1 set kun je het vliegtuig ook van achter naar voor (of vice versa) horen vliegen, dat is bij een 2.1 set simpelweg niet mogelijk. Daar zul je het vliegtuig altijd voor je horen. Wil je meer weten over een 5.1 speakerset? Lees dan dit blog!

Beste 2.1 speakerset kopen?

Je kunt nu op zoek naar de beste 2.1 speakerset om in je huis mee te shinen. Zoek je een speakerset om een feest te houden of de beste 2.1 speakerset voor tv? Dan ga je voor een 2.1 set! Wil je juist het gevoel krijgen dat je midden in een film of game zit? Kijk dan eens naar onze 5.1 speakersets. Heb je na het lezen van dit blog toch nog vragen over een 2.1 speakerset? Neem dan contact op met onze productspecialisten, zij helpen je graag!

Rob Timmerman

Productspecialist voor speakers & effectmachines

Gerelateerde berichten
Een 5.1 speakerset, ook wel eens speakerset 5.1 genoemd, bestaat uit een center speaker, vier speakers (links- en rechtsvoor en links- en rechtsachter) en een subwoofer. Deze speakers en subwoofer samen worden gezien als de standaard opstelling voor een home cinema set. Door de verschillende hoeken van de speakers neem je het geluid van meerdere ...

Gerelateerde producten

Chatten