Wat is een 5.1 speakerset?

Wat is een 5.1 speakerset?

Een 5.1 speakerset, ook wel eens speakerset 5.1 genoemd, bestaat uit een center speaker, vier speakers (links- en rechtsvoor en links- en rechtsachter) en een subwoofer. Deze speakers en subwoofer samen worden gezien als de standaard opstelling voor een home cinema set. Door de verschillende hoeken van de speakers neem je het geluid van meerdere kanten waar en lijkt het alsof je zelf ook een rol in de film hebt.

Een 5.1 speakerset is overduidelijk de meest populaire home cinema set. Deze speakerset zorgt voor de ultieme beleving bij een film of game! In dit blog leggen we je precies uit wat de beste 5.1 speakerset is en of het ook voor een levensechte ervaring bij muziek zorgt of dat je dan toch beter voor een speakerset kan gaan.

Waar zijn de verschillende speakers voor?

Zoals je hierboven hebt gelezen, bestaat de 5.1 speakerset dus uit vijf verschillende speakers en één subwoofer. Deze speakers moeten er samen voor zorgen dat het lijkt alsof je zelf midden in de film zit. Onderstaand een overzicht van de rol van de speakers.

Opstelling 5.1 speakerset

Center speaker: De center speaker bij een speakerset 5.1 plaats je midden onder of boven je televisie, zodat het geluid ondersteunend is aan de beeldweergave. Uit dit type speaker hoor je de algemene geluiden, zoals stemmen, van datgene wat je kijkt op televisie.

Speakers voor: De speakers aan de voorzijde staan aan de linker- en rechterkant van je televisie bij een 5.1 speakerset. Meestal worden de speakers geplaatst in een hoek van tussen de 25 en 35 graden. De ‘frontspeakers’ zijn vooral gericht op het produceren van muziek en geluidseffecten.

Speakers achter: De speakers aan de achterzijde staan net als de ‘frontspeakers’ aan de linker- en rechterkant, maar worden meestal iets verder uit elkaar geplaatst. De speakers achter zijn vergelijkbaar met de voorste speakers, maar juist de combinatie van voor en achter speakers geeft het ruimtelijke gevoel bij een 5.1 speakerset.

Subwoofer: De subwoofer wordt voor iets anders gebruikt dan de bovengenoemde speakers van een 5.1 speakerset. Een subwoofer is alleen geschikt om de lage tot zeer lage tonen weer te geven. Doordat de andere luidsprekers zich door een subwoofer kunnen richten op de kwaliteit van het ‘eigen’ geluid, klinkt het een stuk zuiverder dan bij een speakerset zonder een subwoofer. Waar de andere speakers écht een vaste plek hebben, is dat bij de subwoofer niet het geval. Het is een kwestie van uitproberen wat het beste klinkt.

Waar staat de aanduiding ‘5.1’ voor?

Je weet nu precies hoe een 5.1 speakerset werkt, maar waar staan de cijfers voor? Het cijfer voor de punt staat voor het aantal speakers, in dit geval dus vijf. Het cijfer achter de punt staat voor het aantal subwoofers, één dus!

Voordelen van een 5.1 speakerset

Of een speakerset 5.1 een goede aankoop voor je zou zijn, ligt aan veel verschillende factoren. Om jou te helpen bij de keuze voor de beste 5.1 speakerset, zetten wij de voordelen op een rijtje:

  • Betere filmervaring: Doordat je omringd wordt door alle speakers, heb je betere filmervaring. Het lijkt alsof je midden in de film zit in plaats van dat je alleen naar een film kijkt.
  • Verdeling van het geluid: De speakers van een 5.1 speakerset staan door de hele ruimte, waardoor de verdeling van het geluid ook beter is.

Is een speakerset 5.1 ook geschikt voor muziek?

Wanneer we praten over een speakerset 5.1 hebben we het écht over een home cinema set. Muziek wordt in principe opgenomen in stereo (links en rechts). Het kan wel voorkomen dat muziek dvd’s zijn opgenomen voor een 5.1 speakerset. Denk bijvoorbeeld aan een film over een liveoptreden waar een groot applaus klinkt. Bij zo’n film lijkt het alsof je midden tussen het publiek in de zaal staat. Wil jij die ervaring ook beleven? Ga dan voor de beste 5.1 speakerset. Wil je een groot feest houden en genieten van de muziek? Dan raden wij je aan om voor een 2.1 set te gaan, zoals je ook kan lezen in dit blog.

2.1 speakerset voor muziek

Beste 5.1 speakerset voor mij?

Ben jij na het lezen overtuigd om een 5.1 speakerset aan te schaffen? Dan ben je bij MaxiAxi aan het juiste adres. Wij bieden namelijk altijd de scherpste prijs en staan bekend om onze service! Heb jij na het lezen van dit blog toch nog vragen over het kopen van de beste 5.1 speakerset voor de ultieme bioscoopbeleving van je film of game? Onze productspecialisten helpen je graag bij het maken van een keuze!

Rob Timmerman

Productspecialist voor speakers & effectmachines

Gerelateerde berichten
Bij het oriënteren op het kopen van een 2.1 speakerset of 5.1 speakerset krijgen wij regelmatig de vraag: wat is het verschil tussen beide sets? Het is daarom hoog tijd om je meer te vertellen over 2.1 speakersets. In dit blog leggen we je in jip-en-janneketaal uit wat een 2.1 speakerset is en waar je het voor kunt gebruiken. Wanneer spreken we ...

Gerelateerde producten

Chatten