Soundbar aansluiten op je televisie: zo werkt het!

Soundbar aansluiten op je televisie: zo werkt het!

Een soundbar aansluiten is niet heel moeilijk, maar we kunnen ons voorstellen dat je wel wat hulp kunt gebruiken. In deze blog leggen we je in maar een paar stappen uit hoe jij je soundbar kunt aansluiten op je televisie. Over het algemeen heb je jouw soundbar al in een paar minuten helemaal goed aangesloten om te kunnen kijken naar jouw favoriete film of serie met het beste geluid.

Soundbar koppelen aan TV: ons stappenplan

  • Stap 1: Kijk naar je aansluitingen
  • Stap 2: Plaats 'm op de gewenste plek
  • Stap 3: Sluit de soundbar aan
  • Stap 4: Selecteer uitvoerapparaat
  • Stap 5: Genieten maar!

Volg het stappenplan hieronder!

Een soundbar koppelen aan je TV kan door middel van het volgende stappenplan. Wij helpen je graag door duidelijk advies te geven met afbeeldingen en tekstuele uitleg.

Stap 1: Kijk naar de aansluitingen van de soundbar en televisie

De aansluitingen om een soundbar aan te sluiten op je televisie

Voordat je de soundbar aansluiten kunt, móét je weten welke aansluitingen er op je televisie en soundbar aanwezig zijn. Over het algemeen hebben beide apparaten een HDMI-aansluiting, waardoor je dus enkel een HDMI-kabel hoeft te hebben. Goed om te weten is dat het wel dient te gaan om een HDMI (ARC)- of ARC-aansluiting om een soundbar aan te sluiten. ARC is een verbeterde versie van HDMI, waarmee geluidssignalen van je televisie terug worden gezonden naar je soundbar. Kijk dus op zowel je soundbar als je televisie of je een HDMI- of ARC-aansluiting hebt om een soundbar aan te sluiten. Heeft jouw televisie geen HDMI (ARC)- of ARC-aansluiting? Dan heeft je televisie vrijwel altijd een optical-uitgang om geluidssignalen van je tv naar je soundbar te versturen. Om je soundbar aan te sluiten op je televisie heb je in dit geval een optische (toslink) kabel nodig.

Om een soundbar aan te sluiten, heb je in ieder geval één van de onderstaande ingangen op je televisie nodig.

  • HDMI (ARC)
  • ARC
  • Optical

Stap 2: Plaats ‘m op de gewenste plek, meestal voor of onder de televisie

Plaats je soundbar bijvoorbeeld onder je televisie op een TV-kastje

De plaatsing van een soundbar kan van invloed zijn op de geluidskwaliteit en je luisterervaring. Hier zijn enkele algemene richtlijnen voor het plaatsen van een soundbar:

  1. Plaats de soundbar onder de televisie op een gelijke hoogte, of bevestig hem aan de muur onder de televisie als dat mogelijk is. Hierdoor blijft het geluid gericht op het publiek en lijkt het alsof het geluid direct van de televisie komt.
  2. Zorg ervoor dat de soundbar niet wordt geblokkeerd door andere objecten, zoals meubels of decoraties, die de geluidskwaliteit kunnen verminderen of het geluid kunnen blokkeren.
  3. Plaats de soundbar in het midden van de ruimte voor een optimale luisterervaring als je de soundbar gebruikt om muziek te luisteren of voor je thuisbioscoop.
  4. Als je de soundbar combineert met andere luidsprekers, plaats de soundbar dan op dezelfde hoogte als de andere luidsprekers om een consistent geluid te krijgen.
  5. Bij het gebruik van een soundbar met draadloze subwoofer, plaats de subwoofer dan in de buurt van de soundbar, maar niet te dicht bij de televisie om storingen te voorkomen.

Over het algemeen is de beste plaatsing van de soundbar afhankelijk van de grootte en indeling van de kamer en je persoonlijke voorkeuren. Experimenteer met verschillende posities om de beste geluidskwaliteit te krijgen en het maximale uit je soundbar te halen.

Stap 3: Soundbar aansluiten op je televisie

Soundbar aansluiten op je televisie

Een soundbar aansluiten op je televisie is vrij eenvoudig, maar kan op verschillende manieren. Zo is het mogelijk om beide apparaten door middel van een kabel of in sommige gevallen via Bluetooth te verbinden. Een soundbar aansluiten via een kabel is de meest gemakkelijke manier. Sluit het ene uiteinde van de HDMI-kabel aan op de HDMI-ingang op de soundbar en het andere uiteinde op de HDMI-uitgang op de televisie. 

In sommige gevallen is het ook mogelijk om via Bluetooth je soundbar aan te sluiten op je televisie. Een belangrijke voorwaarde is dan wel dat jouw televisie Bluetooth-out heeft. Als jouw televisie geschikt is, kun je via de instellingen van je tv naar Bluetooth om te verbinden met de soundbar. 

Stap 4: Uitvoerapparaat selecteren

Kies het juiste uitvoerapparaat op je televisie

Als je alleen geluid hoort uit je soundbar in plaats van de speakers van je televisie, dan hoef je deze stap niet te volgen. Maar als je soundbar geen geluid produceert of als beide apparaten geluid afspelen, dan moet je de instellingen van je televisie aanpassen. 

De betreffende instelling heet "Uitvoerapparaat" en deze vind je in het geluidsmenu van je televisie. Selecteer "Externe Speakers" om ervoor te zorgen dat het geluid alleen naar je soundbar wordt gestuurd en niet naar de ingebouwde speakers van je televisie. Op deze manier geniet je optimaal van het geluid van je soundbar en wordt de audio-ervaring van je televisie naar een hoger niveau getild.

Let op: De exacte namen van instellingen zoals ‘uitvoerapparaat’ en ‘externe speakers’ verschilt per televisie.

Films en muziek luisteren met extra beleving!

Een soundbar aansluiten was nog nooit zo gemakkelijk! Nu alles goed is aangesloten, is het tijd om te genieten van je favoriete muziek of film met extra beleving. Heb je toch nog vragen over het aansluiten van een soundbar? Onze productspecialisten helpen je graag om je soundbar aan te sluiten. 

Rob Timmerman

Productspecialist voor speakers & effectmachines

Gerelateerde berichten
Het vinden van de beste HiFi speakers is niet eenvoudig, omdat je te maken hebt met tal van mogelijkheden. Om je toch te laten slagen, zetten wij de vijf beste HiFi speakers volgens onze productspecialisten op een rijtje. Na het lezen van dit blog weet je precies wat de beste HiFi speakers voor jou zijn! #1 Fenton SHF80W HiFi speakers 3x 6.5" - ...
Een hifi set vind je in veel verschillende varianten met verschillende prijzen en functies. Het is belangrijk om onderzoek te doen en te kijken welke hifi set het beste past bij jouw behoeften en budget. In deze blog vertellen we je waar je op moet letten bij het kiezen van een hifi set en geven we de beste selectie voor dit jaar. Hier moet je op ...

Gerelateerde producten

Chatten