In-ceiling speakers met tweeter: nodig of niet?

In-ceiling speakers met tweeter: nodig of niet?

In-ceiling speakers, luidsprekers speciaal bedoeld om te monteren in je plafond, beschikken tegenwoordig bijna altijd over een 2-weg systeem met een woofer en tweeter. De hoge tonen-driver zorgt dat de hoge tonen weer worden gegeven, waardoor de woofer voor een betere geluidskwaliteit zorgt. In dit blog leggen we je het verschil tussen in-ceiling speakers met een 2-weg systeem en een full-range systeem uit, zodat je na het lezen van dit blog weet waar je op moet letten.

Wat doet een tweeter bij een plafondspeaker?

Voordat we je uitleggen wat 2-weg systemen en full-range systemen zijn, is het goed om te weten wat een tweeter doet bij een plafondspeaker. In het geval van een plafondspeaker is de tweeter vrijwel altijd op de woofer gemonteerd. Een tweeter geeft de hoge tonen weer, waardoor de woofer zich kan focussen op de lage en middentonen. Een tweeter moet er vooral voor zorgen dat de hoge tonen van je plafondspeaker zuiver, nauwkeurig en onvervormd weer worden gegeven.

De samenwerking tussen de woofer en een tweeter wordt ook wel een 2-weg systeem genoemd. Juist de verdeling van de tweeter en de woofer zorgt ervoor dat heel het spectrum zo goed mogelijk klinkt. Bij een 2-weg systeem weet je dan ook zeker dat je geniet van muziek in de beste geluidskwaliteit.

2-weg of full-range in-ceiling speakers?

In-ceiling speakers kom je overal tegen, van badkamers tot winkels. Voordat je de in-ceiling speakers bestelt, is het goed om te weten welke speakers je nodig hebt. Maak eerst de keuze tussen een 2-weg systeem en een full-range systeem. Om je bij die keuze te helpen, leggen we je uit wat het verschil is.

  • 2-weg systeem: Hiermee geniet je altijd van de hoogste geluidskwaliteit, doordat je woofer en hoge tonen-driver er samen voor zorgen dat de hoge, lage en middentonen verdeeld worden. Dit zorgt voor een sublieme audiokwaliteit.
  • Full-range systeem: Bij dit model moet de woofer alle tonen verwerken, wat ten koste van de geluidskwaliteit gaat. Full-range in-ceiling speakers zie je vooral in ruimtes met een grote oppervlakte en komen dan ook vooral voor in winkels en sportkantines, waar vaak minder omgekeken wordt naar de geluidskwaliteit.

Welk soort plafondspeaker is het meest geschikt voor mij?

Plafondspeakers in je woonkamer plaatsen.

Nu je weet wat een hoge tonen-driver doet en wat de verschillen zijn, is het goed om te weten in welke situatie je er wel één nodig hebt en wanneer je er geen nodig hebt. Om je een goed beeld te geven wanneer je welk model nodig hebt, leggen we je eerst uit in welke situatie je het beste voor een in-ceiling speaker met hoge tonen-driver kunt gaan.

Als de audiokwaliteit een belangrijke rol speelt, is een 2-weg systeem absoluut een aanrader. Doordat de verschillende tonen worden verdeeld, weet je in ieder geval zeker dat je altijd van muziek geniet in de hoogste audiokwaliteit. Als je bijvoorbeeld een restaurant hebt, wil je toch altijd de beste geluidskwaliteit voor je gasten? In dit geval is het zeker goed om een in-ceiling speaker met hoge tonen-driver aan te schaffen.

Wanneer de geluidskwaliteit minder van belang is, voor bijvoorbeeld een omroepsysteem in een supermarkt of magazijn, is een plafondspeaker zonder tweeter ook al een goede audio-oplossing. Bovendien is dit model doorgaans goedkoper dan een in-ceiling speaker met hoge tonen-driver. Zoals je hebt gelezen, is het dus vooral belangrijk om te weten in welke toepassing je de speakers gebruikt.

In-ceiling speakers kopen?

Na het lezen van dit blog weet je het verschil tussen een in-ceiling speaker met en zonder tweeter is. Heb je na het lezen van dit blog toch nog vragen over de werking hiervan? Stel je vragen gerust aan één van onze productspecialisten.

Rob Timmerman

Productspecialist voor speakers & effectmachines

Gerelateerde producten

Chatten