Google Cast: wat is het en hoe werkt het?

Google Cast: wat is het en hoe werkt het?

Google Cast is samen met Apple Airplay één van de nieuwste technologieën om audio- en videobestanden vanaf je telefoon te streamen. Met Google Cast kun je bijvoorbeeld streamen vanaf populaire apps zoals Netflix, YouTube en Spotify, maar ook vanaf je eigen mediabibliotheek. In deze blog zullen we dieper ingaan op wat Google Cast precies is, hoe het werkt en hoe je het kunt gebruiken om van je favoriete media te genieten.

Wat is Google Cast?

Google Cast is een technologie waarmee je content van een apparaat naar een andere afspeler kunt streamen. Het is ontwikkeld door Google en werd oorspronkelijk uitgebracht als "Chromecast" in 2013. Sindsdien is de technologie verder uitgebreid en geïntegreerd in andere producten, zoals tv's, speakers en gameconsoles.

Hoe werkt Google Cast?

Met Google Cast kun je eenvoudig video's, muziek, foto's en andere content van je smartphone, tablet of computer naar een ander apparaat streamen. Dit kan bijvoorbeeld een tv zijn met een ingebouwde Google Cast-functie, of een externe Chromecast die is aangesloten op een tv, speaker of ander apparaat.

Stappenplan

Om Google Cast te gebruiken, moet je vaak de Google Home-app downloaden op je smartphone of tablet. Van daaruit kun je apparaten instellen, content selecteren en deze vervolgens streamen naar het gewenste apparaat. Sommige apps, zoals YouTube, Netflix en Spotify, ondersteunen Google Cast rechtstreeks binnen de app, waardoor het nog gemakkelijker wordt om content te streamen. Hieronder zie je stap voor stap hoe je jouw telefoon verbindt met je cast-apparaat vanuit YouTube en vanuit de Google Home-app.

Streamen vanuit YouTube

  1. Speel de gewenste content af op je telefoon of tablet.

    Speel de gewenste content af op je telefoon of tablet

  2. Klik rechtsboven op het pictogram om te streamen

    Klik rechtsboven op het pictogram om te streamen

  3. Selecteer het gewenste apparaat in de lijst met cast-apparaten

    Selecteer het gewenste apparaat in de lijst met cast-apparaten

Streamen vanuit Google Home-app

  1. Zorg dat je mobiele telefoon of tablet met hetzelfde wifi-netwerk als je Chromecast-apparaat is verbonden.

    Verbind je telefoon of tablet én je chromecast-apparaat met hetzelfde wifinetwerk

  2. Open de Google Home-app op je telefoon of tablet

    Open vervolgens je Google Home-app op je telefoon

  3. Tik op de tegel van het apparaat waarnaar je je scherm wilt casten en houd deze vast

    Tik op de tegel van het apparaat waarnaar je je scherm wilt casten en houd deze vast

  4. Tik op 'scherm casten' om jouw media te kunnen streamen.

Voordelen van Google Cast

Een van de grote voordelen van Google Cast is dat het een naadloze ervaring biedt voor het streamen van content vanaf verschillende apparaten. Als je bijvoorbeeld een video op je smartphone bekijkt en deze vervolgens naar je tv wilt streamen, kun je dit doen zonder de video te onderbreken. Je kunt ook meerdere apparaten aan dezelfde Google Cast-sessie toevoegen, zodat je bijvoorbeeld muziek kunt streamen naar verschillende speakers in huis.

Google Cast biedt ook ondersteuning voor spraakbesturing via Google Assistant. Dit betekent dat je commando's kunt geven om content te streamen zonder dat je je smartphone of tablet hoeft te gebruiken. Je kunt bijvoorbeeld zeggen "Hey Google, speel de nieuwste aflevering van The Crown op Netflix op de televisie" en Google Assistant zal de opdracht uitvoeren.

Streamen maar!

In deze blog hebben we uitgebreid uitgelegd wat Google Cast is en hoe het precies werkt. Met de bovenstaande uitleg weet je alles over het streamen van video’s en muziek naar luidsprekers en televisies die compatibel zijn met Google Cast. 

Gerelateerde berichten
AirPlay gebruik je om media vanaf je iPhone, iPad of MacBook naar een ander scherm of speaker te streamen. Tevens is het mogelijk om je eigen scherm te delen via AirPlay. In deze blog lees je alles over AirPlay, van de voor- en nadelen tot de verschillende opties binnen AirPlay. Wat is AirPlay? AirPlay is een technologie ontwikkeld door Apple ...
Chatten