Alles over Lasers. Wat zijn de verschillen?

Alles over Lasers. Wat zijn de verschillen?

Beste laser lezer,

Lasers zijn er in vele soorten en maten en bij MaxiAxi hebben we een behoorlijk assortiment aan lasers in elke prijsklasse. Om je een beetje op weg te helpen met alle lasers schrijven we deze blog zodat je weet wat de verschillen zijn, waar je bij aankoop op moet letten en wat de ene laser nou duurder maakt dan de andere.

 

Een laser hoeft niet duur te zijn: De BeamZ Titania Dubbele Laser

Rookmachine en laser: Een gouden combinatie

We beginnen met de belangrijkste tip. Niets is zo mooi als een echte lasershow. En als je een laser gekocht hebt dan wil je er natuurlijk ook het maximale uit halen, toch? Koop dan direct bij de aanschaf van een laser ook een rookmachine. Want alleen met een rookmachine haal je écht het maximale uit je laser.

Hoe dat zit? Nou... Zonder een rookmachine zou een laserstraal een klein stipje op bijvoorbeeld de muur worden. De straal zelf zou je niet zien in het donker. Door een klein beetje rook in de ruimte te spuiten wordt de laserstraal ineens zichtbaar. Dit zorgt voor verbluffende effecten waarbij een rondje of vierkant niet slechts een figuur op de muur is maar ook een ware 3D tunnel.

Dit geldt overigens niet alleen voor lasers, dit geldt ook voor ‘gewone’ lichteffecten en om die reden vind je de rookmachines onder het kopje ‘verlichting’ ondanks dat een rookmachine (meestal) zelf geen licht geeft. Een van de uitzonderingen hierop is bijvoorbeeld de BeamZ S700-LS Rookmachine met laser.

Laser en lasermodule

Om het begrijpelijk te houden gaan we van het volgende uit:

  • Als we het hebben over ‘laser’ dan bedoelen we de kast/de behuizing met daarin alle elektronica. Het volledige apparaat dus.

Laser

  • Een ‘lasermodule’ is een onderdeel wat ín de kast/behuizing zit en van waaruit de laserstraal komt. De lasermodule is een soort blokje of cilinder waarin de laserstraal wordt opgewekt.

 

Lasermodule

 
Yes? Got it? Dan gaan we het nu écht over lasers hebben!

Kleuren van lasers

De stralen die uit de meeste goedkopere lasers komen zijn rood óf groen. In deze lasers zit een rode of groene lasermodule en de kleur van de laserstralen is dus rood of groen. Simpel.

Leuker wordt het als je een laser hebt waarin beide kleuren zitten én waarbij beide kleuren zo gemonteerd zijn dat beide kleuren exact over elkaar heen geprojecteerd worden. Hierdoor ontstaat namelijk geel (bij het mengen van rood en groen ontstaat geel). Op die manier kun je met een laser die 2 kleuren heeft ineens drie kleuren maken. Zo ontstaat dus de mogelijkheid voor een 3-kleurige lasershow (rood, groen en geel).

Nóg leuker wordt het bij een RGB laser. RGB staat voor Rood, Groen & Blauw. Door de blauwe kleur toe te voegen kunnen in totaal zeven kleurmogelijkheden worden gemaakt door de drie kleuren op verschillende manieren te mengen. Zie hier de zeven mogelijkheden:

 

Mogelijkheden met RGB laser

Analoog en TTL lasers. Wat is het verschil?

Je zou denken dat we het onderwerp ‘kleuren’ nu hebben gehad maar niets is minder waar. Analoog en TTL (Transistor-Transistor Logic) hebben namelijk alles te maken met de kleuren die een laser kan maken.

Analoog klinkt natuurlijk heel ouderwets maar in ‘laserland’ is het dat zeker niet! Het grote verschil tussen een analoge lasermodule en TTL module is dat de analoge lasermodule de mogelijkheid heeft om te dimmen. De TTL lasermodules kunnen dit niet.
Bij een TTL laser kunnen de lasermodules dus alleen maar aan of uit, meer niet. Zo kom je dus op de zeven mogelijkheden zoals hierboven in het plaatje te zien is.

Bij een analoge laser kan je de (RGB) lasermodules afzonderlijk van elkaar dimmen waardoor je enorm veel mogelijkheden hebt qua kleuren. Lichtpaars of donkerpaars en in- of uitfaden is dan ineens allemaal mogelijk. Analoge lasers vind je dus enkel en alleen in de professionele lasers, goedkopere lasers zijn allemaal TTL.

 

BeamZ Phantom 1250 analoge pure diode laser RGB met ILDA en DMX 30 kpps

Vermogen van lasers

De sterkte van een laserstraal wordt uitgedrukt in milliwatt (mW) of Watt (W) waarbij 1W gelijk is aan 1000mW. Uiteraard is het zo dat bij een hoger vermogen de straal feller is. Een fellere laserstraal is beter zichtbaar en komt qua afstand ook veel verder. Bij grote evenementen worden lasers gebruikt die vermogens hebben van enkele Watts.

Lasers met modules van milliwatts zijn prima geschikt voor thuisgebruik of voor kleinere gelegenheden (zoals schuur, tent, bar). Het vermogen van deze basis lasers begint over het algemeen met een vermogen van 100 – 150mW waarna het vermogen van de laser op kan lopen tot enkele Watts in het professionele segment.

Lasers: Figuren, patronen en kpps

Uit de lasermodule komt een enkele straal maar toch is een laser in staat om figuren en patronen te maken. Dit gebeurt bij de meeste lasers met twee spiegels die beide op een eigen motortje zijn bevestigd. Deze motoren kunnen heel snel bewegen en door de combinatie van de beweging van beide motoren ontstaat een figuur of een patroon. Een vierkant of meerdere vierkantjes, een rondje of meerdere rondjes, een streep of meerdere strepen. Er is vanalles mogelijk. Het is zelfs mogelijk dat deze figuren bewegen.
Bij de wat uitgebreidere lasers is het zelfs mogelijk om bewegende animaties te projecteren. Bewegende dieren of mensen, bewegende objecten, vuurwerk enzovoorts. Dit is per laser verschillend en afhankelijk van wat er door de fabrikant geprogrammeerd is.

Bij de duurdere lasers zie je nog vaak de melding ‘20kpps’ of ’30 kpps’ staan. Dit heeft te maken met de snelheid van de motoren die de spiegeltjes aansturen waarmee de figuren en patronen worden gemaakt. Hoe sneller deze spiegels zijn, hoe mooier en strakker het figuur, patroon of de animatie.

 

BeamZ Pandora 750 TTL laser RGB 30 kpps ILDA + DMX

Sturing voor lasers

Om de laser zijn werk te laten doen moet deze aangestuurd worden. Dit kan op meerdere manieren:

Lasers met geluidsbesturing

Geluidsbesturing wil zeggen dat de laser reageert op geluid. Dit gebeurd door middel van een ingebouwde microfoon. De gevoeligheid van de microfoon is vaak met een draaiknop achterop de laser in te stellen.

Lasers met automatische besturing

Automatische besturing wil zeggen dat de laser geheel zelfstandig werkt. De laser werkt dan op een ingebouwd programma (of meerdere ingebouwde programma’s waaruit je kan kiezen). Er is dus geen muziek of geluid nodig, de laser doet alles geheel automatisch.

Lasers met DMX sturing

Bij DMX sturing wordt de laser aangestuurd via een DMX controller. Hierbij heeft elke laser een bepaald aantal kanalen waarbij elk kanaal voor een bepaalde functie staat zoals onder andere kleur, figuur, patroon, grootte van het figuur of patroon.
Professionelere (en dus ook duurdere) lasers hebben vaak meer DMX kanalen. Deze lasers zijn veel uitgebreider en hebben dus ook meer functies.

Bij DMX is het niet mogelijk om zelf figuren of patronen te creëren. Bij DMX roep je alleen de voorgeprogrammeerde figuren en patronen op waarbij je, afhankelijk van de mogelijkheden van de laser, bijvoorbeeld zelf de snelheid, kleur of grootte van het figuur of patroon etc. bepaalt.

ILDA

Bij ILDA sturing wordt er gebruik gemaakt van speciale ILDA laser software en een computer of laptop (vanaf nu pc genoemd). Via een speciaal kastje kan de laser op de pc worden aangesloten waardoor de laser geheel via de pc te sturen is. In tegenstelling tot DMX is het met ILDA wél mogelijk om zelf figuren, patronen of animaties te creëren. Zo kan met behulp van de software bijvoorbeeld een bedrijfslogo worden ingelezen en ‘vertaald’ naar lasertaal zodat de laser het bedrijfslogo kan projecteren. Dat ILDA sturing alleen op de duurdere (semi-)professionele lasers is te vinden is hierbij natuurlijk een vanzelfsprekendheid.

Wetgeving en veiligheid

Alle door MaxiAxi verkochte lasers voldoen aan alle strenge wettelijke eisen die er aan een laser gesteld worden (lasernorm IEC 60825-1). Ze zijn allemaal uitgerust met een sleutelschakelaar en de professionelere lasers worden daarnaast ook voorzien van een interlock. Op deze interlock kan een laser noodknop worden aangesloten zodat de laser bij calamiteiten met één druk op de knop uitgeschakeld kan worden.

Nu lijkt het wellicht alsof lasers onveilig zijn maar dat is echt niet het geval. Lasers zijn zeker niet onveilig zolang er maar op de juiste manier mee om wordt gegaan. Daar komt bij dat lasers met een laag vermogen uiteraard een stuk veiliger zijn dan de professionele lasers met een hoog vermogen. Een enkele laserstraal van 3W brandt zonder problemen een gat in een papiertje, dus dat je zo’n straal niet in je ogen moet krijgen behoeft vast geen uitleg. Daarom worden professionele lasers altijd bediend en geïnstalleerd door ervaren mensen met gedegen opleidingen om met lasers om te gaan.

Bij de goedkopere (consumenten) lasers met een lager vermogen is de kans op letsel echt heel erg klein. Ten eerste is het vermogen al een stuk lager (en dus veiliger) en ten tweede wordt de laserstraal uit de module door de spiegels heel snel in beweging gezet. Als je bij deze lasers een keer een staal in je oog krijgt dan is dat van dermate korte duur dat dit geen letsel zal opleveren.
Maar ondanks alles blijft het van belang om verstandig met een laser (en het publiek) om te gaan. Je stopt toch ook je kat niet voor een paar minuten in de magnetron om hem te laten drogen als ‘ie nat is? ;-)

Dit laatste is natuurlijk onzin maar het is om duidelijk te maken dat er veel meer apparaten in huis zijn die bij onjuist gebruik schadelijk kunnen zijn. Laat je dus zeker niet weerhouden om een mooie laser aan te schaffen want het effect van een laser (in combinatie met een rookmachine) is echt geweldig!

Bekijk ons complete aanbod lasers