sACN

sACN staat voor Streaming ACN (soms ook aangeduid als sACN of E1.31) en is een protocol dat wordt gebruikt in de wereld van licht en geluid voor het verzenden van stuurinformatie tussen verlichtingsapparatuur, zoals verlichtingscontrollers, en verlichtingsarmaturen via een Ethernet-netwerk. Dit protocol is ontwikkeld door ESTA (Entertainment Services and Technology Association) als een open standaard voor het aansturen van DMX-gebaseerde verlichtingssystemen via Ethernet.

Het doel van sACN is om een gestandaardiseerde en efficiënte methode te bieden voor het verzenden van DMX-stuurinformatie over Ethernet-netwerken, waardoor het mogelijk wordt om verlichtingsnetwerken op te zetten die bestaan uit meerdere apparaten die met elkaar communiceren via dezelfde netwerkinfrastructuur.

sACN maakt gebruik van een unicast of multicast datatransmissiemethode om DMX-gegevenspakketten te verzenden over een Ethernet-netwerk. Deze pakketten bevatten informatie over de intensiteit van de lichtkanalen die naar de verlichtingsarmaturen worden gestuurd, waardoor de armaturen kunnen worden aangestuurd om de gewenste lichtscènes en -effecten te produceren.

Een van de voordelen van sACN is de flexibiliteit en schaalbaarheid ervan. Het protocol ondersteunt een groot aantal DMX-kanalen, waardoor het geschikt is voor zowel kleine als grote verlichtingsinstallaties. Bovendien maakt sACN bidirectionele communicatie mogelijk, wat betekent dat verlichtingsapparaten niet alleen DMX-gegevens kunnen ontvangen, maar ook informatie kunnen verzenden naar controllers en computers, wat handig is voor functies zoals apparaatidentificatie, foutdiagnose en statusbewaking.

Al met al biedt sACN een gestandaardiseerde en betrouwbare manier om DMX-gebaseerde verlichtingssystemen aan te sturen via Ethernet-netwerken, wat resulteert in flexibele, schaalbare en geavanceerde verlichtingssystemen voor diverse toepassingen binnen de entertainmentindustrie.

Chatten