Pan

Pan is een beweging van links naar rechts of vice versa. Het wordt gebruikt voor zowel geluid als verlichting.

Bij geluidstechnologie verwijst pan naar de plaatsing van het geluid tussen de linker- en rechterkanaalspeakers. Als je een geluid naar links pan, hoor je het alleen uit de linkerspeaker. Bij panning naar rechts komt het geluid alleen uit de rechterspeaker. Door het geluid tussen deze kanalen te pannen, kan een geluidstechnicus de positie van het geluid in het stereogeluidsbeeld bepalen. Dit geeft een gevoel van breedte en diepte aan het geluid, en maakt een betere balans en creatieve effecten mogelijk.

In verlichting verwijst pan naar de horizontale beweging van een lichtbundel. Bijvoorbeeld, bij een bewegend licht zoals een moving head, wordt de panfunctie gebruikt om de lichtbundel van links naar rechts te bewegen over een specifiek gebied. Door de paninstelling te wijzigen, kan een lichtontwerper de lichtbundel nauwkeurig positioneren en laten bewegen om verschillende delen van een podium, dansvloer of ruimte te verlichten. Dit maakt het mogelijk om dynamische lichteffecten te creëren en de sfeer van een evenement te versterken.

Kortom, pan is een term die wordt gebruikt om horizontale beweging aan te duiden, zowel in geluid als in verlichting. Het geeft controle over de plaatsing van geluid in een stereo- of surroundgeluidsbeeld en maakt beweging van lichtbundels mogelijk om verschillende delen van een ruimte te verlichten.

Chatten