Gobo

Een gobo is een optisch element dat wordt gebruikt in verlichtingsarmaturen om patronen, afbeeldingen of texturen te projecteren op een oppervlak. Het woord "gobo" is afgeleid van "goes before optics" of "goes between optics", aangezien het tussen de lichtbron en de lens van de armatuur wordt geplaatst om het licht te vormen.

Gobo's worden meestal gemaakt van metaal, glas of kunststof en hebben een uitsparing of patroon dat het licht doorlaat in de gewenste vorm. Wanneer het licht door de gobo wordt geprojecteerd, creëert het een scherpe en goed gedefinieerde afbeelding of patroon op het oppervlak waarop het wordt gericht.

Er zijn verschillende soorten gobo's, waaronder statische gobo's die een vast patroon projecteren, draaiende gobo's die roteren en bewegende effecten creëren, en kleuren-gobo's die een combinatie zijn van een patroon met meerdere kleurlagen voor complexe en kleurrijke projecties zonder extra kleurenfilters.

Gobo's worden veel gebruikt in theater, podia, clubs, evenementen, bruiloften en architecturale verlichting. Ze bieden ontwerpers een creatieve manier om sfeer te creëren, de omgeving te transformeren en visuele interesse toe te voegen aan een ruimte. Met gobo's kunnen ontwerpers aangepaste lichteffecten maken die passen bij het thema of de boodschap van een evenement, zoals het projecteren van bedrijfslogo's, het creëren van dramatische texturen of het toevoegen van een romantische sfeer.

Chatten