DMX

DMX staat voor "Digital Multiplex" en verwijst naar een gestandaardiseerd protocol dat wordt gebruikt in de entertainmentindustrie om de communicatie tussen verlichtingsapparatuur en controllers te regelen. Het is een digitaal communicatieprotocol dat wordt gebruikt om informatie zoals dimniveaus, kleuren, effecten en posities te verzenden en te ontvangen tussen verschillende apparaten, zoals verlichtingsarmaturen, dimmers, rookmachines en bewegende koppen.

Het DMX-protocol maakt gebruik van een seriële datalink die informatie verzendt in de vorm van digitale signalen. Elk apparaat dat met het DMX-protocol werkt, heeft een uniek adres, dat kan worden geprogrammeerd om specifieke opdrachten te ontvangen van een DMX-controller. Hierdoor kunnen lichtontwerpers complexe lichtshows creëren door de verschillende apparaten op het podium of in een evenementenruimte te regelen en te coördineren.

DMX-apparaten kunnen worden aangesloten via DMX-kabels die een daisy-chain (keten) vormen, waarbij het DMX-signaal van het ene apparaat naar het volgende wordt doorgegeven. Het aantal apparaten dat op een DMX-keten kan worden aangesloten, kan variëren afhankelijk van factoren zoals de lengte van de kabels en de belasting van elk apparaat.

DMX-controllers kunnen verschillende vormen aannemen, variërend van eenvoudige handmatige bedieningspanelen tot geavanceerde softwaretoepassingen op computers of speciale DMX-lichtsturingen. Deze controllers stellen lichtontwerpers in staat om de intensiteit, kleur, beweging en effecten van verlichtingsapparatuur nauwkeurig te regelen en te programmeren, waardoor ze creatieve controle hebben over de visuele aspecten van een productie of evenement.

Over het algemeen biedt het DMX-protocol een flexibele en krachtige manier om verlichtingsapparatuur aan te sturen en te coördineren, waardoor lichtontwerpers een breed scala aan creatieve mogelijkheden hebben om dynamische en meeslepende lichtshows te creëren.

Chatten