CMY

CMY staat voor "Cyan, Magenta, Yellow" en verwijst naar een kleurenmengsysteem dat vaak wordt gebruikt in verlichtingsarmaturen, printers en grafische ontwerpsoftware. Het CMY-systeem werkt door het mengen van drie primaire kleuren - cyaan, magenta en geel - om een breed scala aan kleuren te produceren.

In het CMY-systeem worden de drie kleuren cyaan, magenta en geel beschouwd als subtractieve kleuren, wat betekent dat ze licht absorberen in plaats van te produceren. Door verschillende hoeveelheden van deze kleuren te combineren, kunnen andere kleuren worden gemaakt door bepaalde golflengten van licht te absorberen en andere door te laten.

Bij het mengen van cyaan, magenta en geel in verschillende verhoudingen, kunnen de meeste kleuren in het zichtbare spectrum worden gemaakt. Door de intensiteit van elk van deze kleuren aan te passen, kunnen verlichtingsontwerpers een breed scala aan kleuren creëren om te gebruiken in lichtshows, podia en evenementen.

CMY-verlichtingsarmaturen, zoals moving heads en wash-lampen, maken gebruik van dit kleurmengsysteem om nauwkeurige en levendige kleuren te produceren. Door de intensiteit van de cyaan-, magenta- en gele kleurwielen aan te passen, kunnen ontwerpers eenvoudig kleuren selecteren en aanpassen om te voldoen aan de vereisten van hun ontwerp.

Het CMY-systeem wordt vaak gebruikt in combinatie met andere kleurmengsystemen, zoals RGB (Rood, Groen, Blauw) of kleurenfilters, om een nog breder scala aan kleureffecten te bereiken. Samen bieden deze systemen verlichtingsontwerpers een krachtige tool om dynamische en kleurrijke lichtshows te creëren die de sfeer van een evenement kunnen versterken en de gewenste visuele impact kunnen bereiken.

Chatten