Gele laser

Zonder lasers is je lichtshow simpelweg niet compleet. Lasers herken je aan de felle lichtstralen die door hele ruimte schieten en mogen tijdens het geven van een lichtshow zeker niet ontbreken. In ons assortiment vind je lasers in alle soorten en maten!

Meer
Filteren
Geen producten gevonden voor deze selectie.
Veelgestelde vragen over Lasers
🗲Wat is een laser?

Lasers worden voor vele toepassingen gebruikt. Bij MaxiAxi praten we over lasers in de vorm van effectverlichting. Deze lasers zie je vaak terug in discotheken, festivals en grote lichtshows.

🎛Hoe wordt de laser aangestuurd?

Lasers kunnen op meerdere manieren worden aangestuurd. Voor professionele lasershows wordt voornamelijk IDLA als besturingssoftware gebruikt. Ook het gebruik van DMX is bij een groot aantal lasers mogelijk, deze vorm van aansturing is wat gemakkelijker. Daarnaast zijn er lasers die met een afstandsbediening aangestuurd kunnen worden of zelfs over een geluidsgestuurde modus beschikken.

❓Kunnen meerdere lasers in één lichtshow?

Het gebruik van meerdere lasers in een lichtshow is zeker mogelijk, dit is ook iets wat bij veel professionele lichtshows wordt gedaan. Het gebruik van meerdere lasers zal een spectaculair effect toevoegen aan je lichtshow.

✅Waar moet ik op letten bij het kopen van een laser?

Er zijn meerdere belangrijke dingen om op te letten bij het kopen van een laser. Het is bijvoorbeeld aan te raden om na te gaan op welke manier je de laser wil besturen. Daarnaast dien je ook na te gaan waar je de laser wil gaan plaatsen en of de laser daar geschikt voor is. Bij een festival heb je bijvoorbeeld een andere laser nodig dan in de woonkamer. Ook alle andere mogelijke functies waar diverse lasers over beschikken zijn belangrijk om tegen elkaar af te wegen, het is daarvoor allereerst belangrijk om na te gaan waar je de laser precies voor wil gebruiken.

👀 Kun je blind worden van een laser?

Zolang je de laser op de juiste manier gebruikt, is de kans klein dat je blind wordt. Uiteraard is het niet de bedoeling om recht in de laserstraal te kijken, want dan is er wel een mogelijkheid dat je tijdelijk of blijvend letsel aan je oog veroorzaakt.

🔤 Hoe projecteer je tekst met een laser?

Om tekst te kunnen projecteren heb je een laptop of computer en de juiste software nodig. Met zo’n soort software kun je de laser aansluiten op een computer of laptop. Op de computer of laptop kun je vervolgens teksten of afbeeldingen creëren, die via de software worden vertaald naar ‘lasertaal’, zodat de laser de teksten, afbeeldingen of bijvoorbeeld zelfgecreëerde animaties kan projecteren. Er zijn echter ook lasers met software en toetsenbord, waarmee je rechtstreeks teksten kunt projecteren.

Wat is een laser? 

Onder de term 'laser' vallen natuurlijk tal van instrumenten zoals voor cosmetische behandelingen of als meetapparatuur. Als wij praten over een laser hebben we het altijd over een laser in de vorm van effectverlichting. Lasers produceren dunne, strakke lichtstralen die samen voor een geweldig effect zorgen. Dit soort verlichting wordt veelvuldig gebruikt in clubs en discotheken maar ook tijdens lichtshows bij optredens en festivals.

Hoe werkt een laser?

De exacte werking van een laser en dan met name de diode is vrij lastig om uit te leggen zonder daarbij allerlei natuurkundige termen te gebruiken. Het effect waar het uiteindelijk om gaat bij een laser is daarentegen een stuk eenvoudig om uit te leggen. Als je een laser openschroeft, zie je aan de binnenkant één of meerdere lasers die een bepaalde kleur kunnen projecteren. Deze lasers schijnen met name bij professionele lasers licht op een bewegende spiegel, waardoor er figuren en patronen gecreëerd worden.

Het aansturen van een laser

Professionele lasershows worden tot in de puntjes geprogrammeerd. Dit is natuurlijk niet voor iedereen weggelegd. Je kan daarom bij ons terecht voor lasers die aangestuurd kunnen worden met een DMX controller, maar ook voor lasers die gemakkelijker aan te sturen zijn. Heb je weinig ervaring met het aansturen van lasers en wil je het gewoon gebruiken voor een kleinschalig feestje? Dan raden wij je aan om te kiezen voor geluidsgestuurde lasers of een model met voorgeprogrammeerde lichtshows.

Heb je al wat meer ervaring met lichtshows en wil je graag een laser toevoegen aan je uitrusting? Dan hebben we ook (semi) professionele lasers die je kan besturen via een DMX-controller of via IDLA. Verder in de tekst gaan we hier nog dieper in.

Waar moet je op letten?

Het aanbod van disco lasers is erg groot en daardoor kan het best lastig zijn om de juiste keuze te maken. Voor we je de belangrijkste functies uitleggen is het allereerst van belang dat je jezelf afvraagt waar je een disco laser voor wilt gaan gebruiken. Ga je de lasers regelmatig gebruiken tijdens diverse shows? Dan zal je meer functies nodig hebben dan iemand die het tijdens een verjaardag of klein feestje wilt gebruiken. Om je te helpen hebben wij de belangrijkste functies kort opgesomd:

  • Gobo’s: Een aantal disco lasers hebben ingebouwde gobo’s, waardoor er verschillende figuren of patronen door de ruimte geprojecteerd kunnen worden.
  • Geluidsgestuurde modus: Lasers met geluidsgestuurde modus hebben een ingebouwde microfoon die het geluid waarneemt, waardoor de lichteffecten veranderen op de volumepieken van de muziek.
  • Voorgeprogrammeerde lichtshows: Wanneer je disco laser niet per se hoeft te reageren op de volumepieken is het ook mogelijk om te kiezen voor de voorgeprogrammeerde lichtshows.

Wat is het verschil tussen Analoog en TTL?

Het grote verschil tussen analoge en TTL lasers is dat een analoge laser de mogelijkheid heeft om te dimmen. Dit kan een TTL variant niet, waardoor de verschillende lasermodules in een TTL laser enkel aan of uit gezet kunnen worden. Een analoog model zal je vaker tegenkomen bij de gevorderde gebruikers omdat er simpelweg een duurder prijskaartje aan vast hangt. Een TTL laser zal je voornamelijk terugzien bij de kleinere feestjes, deze lasers zijn dan ook goed betaalbaar.

Hoe zit het met het vermogen van een laser?

Het vermogen wordt uitgedrukt in milliwatt (MW) of Watt (W). Hoe hoger het vermogen, hoe krachtiger de straal is en hoe beter je de straal waarneemt. Vaak is een wattage van 200 á 300 mW al erg krachtig. Voor een klein feestje is een vermogen tussen de 100 en 200 mW vaak al goed genoeg.

Wat is ILDA?

Tijdens je zoektocht naar de perfecte laser heb je vast al eens de term ILDA zien staan. Bij ILDA praten we over een manier van lichtsturing. Dit gebeurt met ILDA laser software die je installeert op een laptop of computer. Met ILDA is het mogelijk om zelf figureren en patronen te ontwerpen en deze te projecteren via je laser. Hiermee is het zelfs mogelijk om eigen teksten of logo’s te ontwerpen en deze te laten projecteren via een laser. Deze vorm van besturing zal je voornamelijk vinden op (semi) professionele lasers.

Is laserlicht gevaarlijk?

Allereerst is een laserlicht met een laag vermogen bij juist gebruik relatief ongevaarlijk. Het is natuurlijk niet de bedoeling om recht in het laserlicht te kijken want wanneer je dat wel doet, is het goed mogelijk dat je tijdelijk of blijvende oogschade krijgt.

Alle lasers van MaxiAxi.com voldoen aan de wettelijk gestelde eisen om de veiligheid zo goed mogelijk waar te borgen. Laserlichten zijn bijvoorbeeld altijd uitgerust met een sleutelschakelaar, waardoor de laser niet onbedoeld ingeschakeld kan worden. De professionele lasers met meer vermogen beschikken daarnaast over een ingebouwde interlock, hier kan je een noodknop op aansluiten waardoor het laserlicht direct uitgaat.

Ik zie de laserstralen niet?

De daadwerkelijke stralen zie je pas echt goed op het moment dat je een rookmachine toevoegt. Door de kleine rookdeeltjes die in de ruimte zweven worden de stralen zichtbaar, waardoor je een échte lichtshow kunt creëren. Zonder rookeffect zie je dus enkel de projectie op een muur of plafond.

Hoe geef ik een echte lichtshow?

Het geven van een (semi) professionele lichtshow doe je niet alleen met een laser. Een echte lichtshow bestaat namelijk uit een combinatie van effectlampen zoals moving heads, stroboscopen en LED par spots. Bij MaxiAxi kan je terecht voor allerlei soorten discolampen waardoor je een eigen lichtshow kan gaan samenstellen.

Laser kopen

Je hebt na het lezen van deze tekst alle informatie om een goede laser te kopen. We adviseren altijd om een laser te kopen die past bij je ervaring en kennis. We hopen natuurlijk dat we al je vragen beantwoord hebben. Is dit niet het geval en heb je toch nog vragen voor je een laser wilt kopen? Dan staan onze productspecialisten klaar om je verder te helpen.

Chatten