3x experimenten met een plasmabol die je móét proberen!

3x experimenten met een plasmabol die je móét proberen!

Van alle producten die we bij MaxiAxi aanbieden, is de plasmabol één van de items die veel bekijks trekt en bovendien veelvuldig over onze virtuele toonbank vliegt. De bliksemstralen die zich door de plasmabol bewegen, hebben iets mysterieus, maar zijn ook gaaf om te aanschouwen.

Het merendeel van de consumenten dat een beroep doet op dit item, schaft de plasmabol aan om extra sfeer aan te brengen in de kamer. Online zijn echter veel video’s te vinden van de plasmabol, waarbij gebruikers experimenteren met dit type lamp. Aangezien deze trucjes leuk zijn om uit te proberen, leggen we je in dit blog drie experimenten uit.

#1 Plasmabol onder water

Als je wilt experimenteren met een plasmabol raden we je aan om eens te kijken wat het effect van een plasmabol onder water is. We kunnen namelijk wel stellen dat dit model lamp onder water namelijk een heel ander effect geeft. Een plasmabol reageert normaliter op de aanrakingen van vingers of handen, waardoor de bliksemstralen van binnen naar buiten bewegen.

 

@theplasmaball5 Fung Thing you can do with a plasma ball part 1 #tiktokmademebuyit #lamp ♬ original sound - ThePlasmaBall2

 

Het enige wat je nodig hebt om dit waterexperiment uit te voeren, is een plasmabol en een bak met water. Nu hoef je alleen maar de glazen bol van de plasmabol onder water te dompelen. Het is goed om te weten dat het zwarte gedeelte niet nat mag worden, omdat daar de batterijen inzitten. Wanneer de batterijen onder water raken, kunnen ze vlam vatten of beginnen te roken. Op het moment dat de glazen bol het water raakt, zul je zien dat de bliksemstralen zich door de hele bol bewegen zonder dat je vingers of handen de bol raken.

Een grappig detail van een plasmabol onder water is dat het niet meer reageert als je je vinger of hand op de bol legt. Het reageert dan alleen nog maar op het water, ongeacht of je je vingers of handen op de bol plaatst, zoals je ook kunt zien in de bovenstaande TikTok. De bliksemflitsen van de plasmabol reageren onder water wel een stuk langzamer op de aanrakingen en zijn een stuk dikker dan boven het water.

Nu komt het leukste van het hele experiment, maar komt pas van stand als je de bol uit het water haalt. Maak je vinger nat en beweeg je vinger rondom de bol. Je zult zien dat er een spoor achter je vinger aankomt. Dit effect kun je alleen creëren als de bol onder water is geweest. Het waterexperiment maakt zeker de verwachtingen waar!

#2 Spaarlamp aanzetten met plasmabol

Het tweede experiment is een klassieke om uit te voeren als je in bezit van een plasmabol bent. Wanneer je een spaarlamp in de buurt van de plasmabol houdt, zal deze gaan branden. Dit klassieke experiment is dan ook zeker het proberen waard. De enige benodigdheden bij deze test zijn een spaarlamp en de plasmabol zelf.

 

@isls_smash #plasmaball #science ♬ one summer's day ~ spirited away lofi - Closed on Sunday

 

Steek de stekker van de plasmabol in het stopcontact en houd de lamp in de buurt van de plasmabol. Je zult zien dat de lamp vanzelf gaat branden. Op het moment dat je een TL buis als spaarlamp gebruikt, kun je ook nog eens bepalen of de hele lamp of slechts een deel gaat branden. Het gedeelte van de lamp dat in de buurt van de plasmabol is, blijft branden terwijl het buitenste gedeelte donker blijft. Je kunt het licht zien verdwijnen of vervagen als je het licht verder van de plasmabol wegtrekt. Dat een lamp gaat branden als het in de buurt van de plasmabol is, komt door de elektrische stroom die door de plasmabol stroomt.

#3 Aluminiumfolie experiment

Ook het derde experiment wordt veel uitgevoerd door mensen met een teslabol. Bij dit experiment krijg je een lichte elektrische schok, daarom is het handig dat je altijd een metaalstukje hebt om de elektrische stroom door te geleiden. Het enige wat je nodig hebt, is een stuk aluminiumfolie, de teslabol en eventueel een metaalstukje.

 

@thunnun1234

♬ Coming for You (feat. A1 x J1) - SwitchOTR

 

Leg of plak een stuk aluminiumfolie op de teslabol en plaats je vinger of een metaalstukje zoals een paperclip op het aluminiumfolie. Je zult zien dat er een vonk ontstaat, doordat het aluminium ervoor zorgt dat de elektrische stroom van de teslabol wordt doorgeleid.

Bij het experiment is het vooral belangrijk op te passen voor de elektrische schok die je kunt krijgen, daarom kun je altijd een metaalstukje gebruiken om het te voorkomen. Door bijvoorbeeld een paperclip of euromunt krijg je hetzelfde effect (vonk), maar niet de elektrische schok. Daarnaast raden we je aan om geen elektrische apparaten in de buurt van dit experiment te houden. De bliksemstralen die de plasmabol uitzendt, kunnen ervoor zorgen dat de verbinding van je telefoon gaat storen.

Plasmabol, een trend op TikTok?

Een plasmabol is niet alleen een opkomende trend op MaxiAxi.com. Ook op het socialmediakanaal TikTok, vooral populair bij jongeren, is de plasmabol een nieuwe hype. De hashtag '#Plasmaball' werd op het moment van schrijven maar liefst 6,4 miljoen keer bekeken, terwijl '#Plasmalamp' ruim 800.000 keer bekeken werd. Bij deze zoektermen vind je vooral korte video’s, van ongeveer 15 seconden, met experimenten met de plasmabol. Met de bovenstaande cijfers in je achterhoofd kun je dus wel stellen dat de plasmabol zeker een nieuwe trend is op social media.

Proefjes uitproberen?

Met deze proefjes kun je erop los experimenteren. Heb je na het lezen van deze blog toch nog vragen over de experimenten? Neem dan zeker eens een kijkje tussen alle video’s op YouTube of TikTok over tricks met een plasmabol. Onze productspecialisten staan voor je klaar als je nog andere vragen hebt!

Gerelateerde producten

Chatten