Flightcases

Een flightcase is in de wereld van licht en geluid absoluut geen overbodige luxe. Bij het vervoeren en opbergen van je licht- en geluidsapparatuur is het namelijk ontzettend handig om een flightcase te hebben. Of je nu DJ, muzikant of lichttechnicus bent. Bij MaxiAxi.com vind je een breed assortiment flightcases in alle soorten en maten.

Meer
Filteren

Producten 25-48 van 71

Van laag naar hoog sorteren
Filteren

Producten 25-48 van 71

Van laag naar hoog sorteren
Veelgestelde vragen over Flightcases
❓ Welke flightcase heb ik nodig?

Welke flightcase jij nodig hebt, is volledig afhankelijk van de apparatuur die je er in wilt vervoeren. Als je bijvoorbeeld uplights wilt vervoeren, zul je moeten kijken naar het formaat van je uplights en van daaruit kun je bepalen welke flightcase het meest geschikt is. In ons assortiment vind je ook flightcase voor moving heads, star colors, mixers en overig apparatuur.

📏 Waar moet je op letten bij het kopen van een flightcase?

Het is vooral belangrijk om te kijken voor welke apparatuur de flightcase geschikt is en welk formaat het betreft. Uiteraard is het ook goed om na te gaan of je een verrijdbare flightcase wilt, zodat je ‘m gemakkelijk kunt verplaatsen.

🔧 Wanneer gebruik je een flightcase ladekast?

Een flightcase ladekast gebruik je voornamelijk als handig opbergsysteem. Voor tourende muzikanten en mobiele DJ’s die stad en land afreizen, is het erg handig om van alles in de flightcase ladekast te leggen. In de lades kun je onder meer kabels, gereedschap of andere spullen opbergen. Bovendien kun je hiermee al je spullen eenvoudig vervoeren.

🎤 Waarom heb ik een flightcase nodig?

Een flightcase is vooral handig om apparatuur veilig te vervoeren, zodat de kans op beschadigingen tijdens het vervoeren zo klein mogelijk is. Daarnaast kun je jouw apparatuur eenvoudig opbergen en opstapelen om zo min mogelijk ruimte in beslag te nemen. Een flightcase is om verschillende redenen gemakkelijk om te hebben.

💸 Wat kost een flightcase?

De prijs van een flightcase varieert erg per model. In ons assortiment vind je flightcases voor ruim honderd euro, maar ook voor een paar honderd euro. Hoeveel jouw gewenste flightcase kost, is dus volledig afhankelijk van het type en de grootte van de flightcase.

Wat is een flightcase?

Een flightcase is een speciaal type koffer dat bescherming biedt aan licht- en geluidsapparatuur. Muzikanten en DJ’s vervoeren regelmatig hun apparatuur, waardoor er zonder case veel kans op beschadigingen is. Onze flightcases bestaan over het algemeen uit vinyl gelamineerd multiplex, wat zorgt voor een robuuste case. Een flightcase is in enkele gevallen ook voorzien van schuim aan de binnenkant, dat precies op maat gesneden kan worden om de contouren van de apparatuur te volgen. Dit zorgt voor extra bescherming tegen stoten en andere vormen van schade die kunnen optreden tijdens het transport.

Voordelen

Een flightcase is dus een robuuste koffer die wordt gebruikt om DJ gear en instrumenten te beschermen tijdens het transport en opbergen. Hier zijn enkele voordelen van het gebruik van een flightcase:

 • Meerdere producten in flightcase: Veel flightcases hebben genoeg ruimte om meerdere producten in te plaatsen. Door verschillende producten samen in één flightcase te plaatsen, versnel je het opzetten en afbreken. Je hoeft namelijk minder vaak naar je auto, bus of vrachtwagen te lopen om je spullen op te halen. Het scheelt je dus ook kilometers en verloren tijd.
 • Snel klaarzetten van je apparatuur: Een tweede voordeel is dat het bij flightcases over het algemeen mogelijk is om een gedeelte van de bekabeling aan je apparatuur te laten zitten na een optreden. Hierdoor hoef je bij een volgend optreden enkel de apparaten op de juiste plek te zetten en de apparatuur aan te sluiten op een stopcontact om ze te laten werken. Denk bijvoorbeeld aan een rack mixer waarbij je de outputs al direct naar de versterkers hebt doorgelust die in dezelfde case zitten.
 • Voorzien van wielen en handvatten: Een flightcase met handvatten en wielen maakt het leven van een muzikant of DJ een stuk gemakkelijker. Je rolt je zware apparatuur simpel naar de plek waar jij het nodig hebt. Dit bespaart niet alleen een hoop getil, maar ontziet ook je rug. Bovendien garanderen de handvatten een stevige en veilige grip wanneer je de case toch moet optillen.

Waar staan ‘HE’ en ‘U’ voor?

HE is de afkorting van ‘hoogte-eenheid’ en is de maateenheid bij een rack. 1HE staat voor 44,5 mm. Als je bij een rack bijvoorbeeld 16HE ziet staan betekent dat dat er 16 keer een apparaat, denk aan versterkers of opnameapparatuur, van 44,5 mm in kan. Het is wel goed om rekening te houden met het feit dat een versterker bijvoorbeeld 2HE kan zijn. Als dat het geval is, zou dat betekenen dat de versterker twee units in beslag neemt. In sommige gevallen zie je ook een ‘U’ staan in plaats van ‘HE’. Om verwarring te voorkomen: er is geen enkel verschil tussen beide termen.

Gebruik van een flightcase

Geef je regelmatig een show op diverse locaties? Dan raden wij jou aan een flightcase te gebruiken. Een flightcase wordt voornamelijk gebruikt om apparatuur zoals verlichting, microfoonsystemen en DJ mixers te vervoeren en worden onder andere gebruikt door: 

 • Theatergroepen
 • Zanggroepen
 • DJ’s
 • Drive-in shows
 • Bands/tourende artiesten
 • Goochelaars / illusionisten

Verhuur je licht- en geluidsapparatuur? Zorg dan dat je altijd gebruikmaakt van een flightcase, niet iedereen gaat namelijk even zorgvuldig met jouw spullen om.

Verschillende types

Flightcases zijn er in allerlei soorten en maten. We zetten de verschillende soorten voor je op een rij.

 • Flightcase 19 inch / 19 inch rack: Een flightcase 19 inch is een case van 48 centimeter breed. Dit formaat is een internationaal vastgesteld formaat voor apparatuur uit de licht- en geluidsbranche. Opnameapparatuur, versterkers en overige apparatuur zijn daarom vaak uitgevoerd in een 19 inch formaat, waardoor deze apparatuur precies in een flightcase 19 inch of 19 inch rack past.
 • Flightbag: Een flightbag is van stof gemaakt, waardoor ze vrij licht van gewicht zijn. Met een flightbag kun je jouw apparatuur veilig en comfortabel vervoeren van de ene naar de andere locatie. Met een flightbag hoef je geen robuuste case mee te nemen, maar heb je toch een goede bescherming van je apparatuur. Het is wellicht minder robuust, maar ook minder zwaar en groot.
 • Flightcase ladekast: Wanneer je je gereedschap, schroefjes of andere zaken veilig wilt vervoeren, is het goed om een flightcase ladekast te hebben. Deze zijn over het algemeen op wieltjes, zodat ze vooral op locatie gemakkelijk te verplaatsen zijn.
 • Overige: Tot slot heb je te maken met overige types. Zo zijn er cases die speciaal op maat gemaakt worden voor een set uplights of voor een versterker of lichteffect van een specifiek merk. Op deze manier heb je gegarandeerd een perfecte pasvorm voor jouw apparatuur en de best mogelijke bescherming.

Verschil tussen flightcases en patchkasten

Het grote verschil tussen een flightcase en patchkasten is de plek waar je het gebruikt. Een patchkast wordt voornamelijk op een vaste plek gebruikt en is niet geschikt om mee te reizen. Flightcases daarentegen zijn de perfecte oplossing om mee te reizen en zijn speciaal gemaakt om jouw apparatuur veilig van A naar B te kunnen vervoeren.

Flightcase kopen

Met de bovenstaande informatie weet je alles wat je moet weten om een flightcase te kopen. Het kan uiteraard nog altijd voorkomen dat je vragen hebt. Om je van het beste advies te voorzien staat onze gespecialiseerde klantenservice elke dag voor je klaar. Bel op werkdagen tussen 09.00 uur - 17.00 uur en onze productspecialisten helpen je!

Chatten