Fresnel

In de context van licht en geluid verwijst "Fresnel" meestal naar een specifiek type lichtarmatuur dat bekend staat als een Fresnel-spot. Een Fresnel-spot is een veelgebruikte lamp in theaterverlichting, filmproductie en andere professionele verlichtingstoepassingen.

Een Fresnel-spot heeft een kenmerkend ontwerp dat bestaat uit een convexe lens met een reeks concentrische ringen aan de achterkant. Deze ringen helpen om het licht gelijkmatig te verspreiden en te verzachten, waardoor een zachte en goed gecontroleerde lichtbundel ontstaat.

In theaterverlichting wordt de Fresnel-spot vaak gebruikt om acteurs en scènes te verlichten met een gerichte, maar toch diffuse en gelijkmatige lichtstraal. De verstelbare lens maakt het mogelijk om de breedte en de scherpte van de lichtbundel aan te passen, afhankelijk van de specifieke verlichtingsbehoeften van een bepaalde scène.

In de geluidswereld wordt de term "Fresnel" meestal niet gebruikt, omdat Fresnel-lenzen voornamelijk worden geassocieerd met lichttoepassingen. Echter, in een bredere zin kan de term worden gebruikt om te verwijzen naar het gebruik van specifieke lichtarmaturen, zoals Fresnel-spots, in combinatie met geluidssystemen om theatervoorstellingen en andere evenementen te versterken en te verlichten.

Chatten