DMX-kabels

DMX kabels worden gebruikt voor het aansluiten van de aansturing van verlichting en eventuele effectmachines zoals bijvoorbeeld een rookmachine. Met een DMX kabel verbind je een lichtbesturing tafel met een lamp, maar je kan ook lampen onderling met elkaar verbinden en vervolgens aansturen. Een DMX kabel is dus een essentieel onderdeel van je set-up. In ons assortiment kan je terecht voor allerlei verschillende soorten DMX kabels.

Meer
Filteren

Producten 25-37 van 37

Pagina
Van laag naar hoog sorteren
Filteren

Producten 25-37 van 37

Pagina
Van laag naar hoog sorteren
Veelgestelde vragen over DMX-kabels
❓Waar gebruik je DMX kabels voor?

DMX kabels gebruik je voor het aansturen van voornamelijk verlichting en effectmachines. Met een DMX kabel kun je bijvoorbeeld gemakkelijk jouw moving head aansluiten op je mengpaneel.

👀 Hoe ziet een DMX kabel eruit?

De meest gebruikelijke combinatie is een kabel met aan weerzijdes een DMX connector. Een DMX kabel heeft vaak aan het ene uiteinde een female connector en aan de andere kant een male connector. Aan de male kant heb je een connector met drie uitstekende pinnetjes. Aan het andere uiteinde zitten drie uitsparingen waar de pinnetjes van de male in kunnen.

Wat is een DMX kabel?

Allereerst is het handig om kort te vertellen wat DMX precies is. DMX is een afkorting voor de Engelse term ‘Digital Multiplex’. Rond het jaar 1986 is dit inmiddels populaire protocol ontwikkeld. DMX is een digitaal protocol voor lichtsturing met een universele werking. Door het DMX protocol kunnen allerlei verschillende soorten lampen en special effects apparaten functioneren via dezelfde software en universele hardware.

DMX kabels zijn ontworpen met behulp van de in de jaren 80 bestaande XLR technologie. Het plan met DMX was om de bestaande XLR technologie over te nemen en aan te passen voor het gebruik in verlichtingssystemen. Destijds maakten veel lichteffecten gebruik analoge aansluitingen, waardoor je voor elke lamp een eigen schakelaar of draaiknop nodig had, dit zorgde niet alleen voor onhoudbare praktijken (denk aan een groot podium op een festival met 300+ lampen), maar voor ook erg veel kabels.

3 of 5-pins connector

Van buitenaf is een 3-pins DMX aansluiting identiek aan een XLR aansluiting. Enkel de tekst op de kabel identificeert de kabel als DMX kabel ten opzichte van een audiokabel. Van origine zijn DMX kabels voorzien van een 5 pins connector, dit komt omdat er bij het ontstaan van het DMX protocol nog maar een 1 vrije mogelijke connector was en dat was de 5-pins connector. Met de achterliggende gedachte om met de 2 extra pinnen nog extra functies aan het protocol toe te voegen leek dit vooralsnog een goede keuze.

Later bleek dat de 3-pins connector voldoende is voor een goed werkend dmx protocol. Mede doordat de 3-pins connectoren al massaal gemaakt werden was het uiteindelijk goedkoper en net zo efficiënt om deze connectoren te gebruiken. Bij de high-end lichtarmaturen zie je het echter nog wel voorkomen dat er gebruikt wordt gemaakt van 5-pins en tegenwoordig ook RJ-45 connectoren. Waarom dan toch geen 3-pins connectoren? Uiteindelijk is DMX bedacht voor 5-pins connectoren en de professionele wereld houdt daar graag aan vast.

DMX kabel aansluiten

Het aansluiten van een DMX kabel gemakkelijk te doen. De female connector van de DMX kabel sluit je aan op de DMX ingang van een lamp of effect. Indien je meerdere lampen of effecten met elkaar wil doorverbinden sluit je het male uiteinde van een DMX kabel aan op de DMX uitgang. Zo kan je ongeveer 30 lampen met elkaar doorverbinden vanaf een sturingstafel of DMX splitter. Mocht je dus in totaliteit meer dan 30 lampen hebben dan is het aan te raden een DMX splitter/booster te gebruiken. Vervolgens kan je per uitgang op de splitter wederom rond de 30 lampen aansluiten.

DMX kabel vs XLR kabel

DMX kabels maken gebruik van XLR connectoren, maar door het specifieke gebruik hebben ze ook een eigen benaming gekregen. Gezien de 3 polige DMX kabel het in populariteit wint van de 5 polige wordt het gebruik van een XLR kabel ook mogelijk. Wanneer er sprake is van een geringe hoeveelheid lampen en effecten is het gebruik van een XLR kabel in plaats van een DMX kabel prima.

DMX kabels verschillen echter wel degelijk, zo is de weerstand van DMX kabels hoger (110-120 Ohm) dan de weerstand van XLR kabels (75 Ohm). Deze verhoogde weerstand is vooral van meerwaarde wanneer er een grotere hoeveelheid lichteffecten aangestuurd dient te worden. Het gebruik van een DMX kabel verkleint dankzij de hogere weerstand de kans op storing. Zo loop je dus niet het risico dat je verlichting zelf gaat bepalen hoe de show er uit komt te zien. Wij adviseren dan ook om toch altijd DMX kabels te gebruiken.

DMX kabel kopen?

Hopelijk hebben we je met bovenstaande informatie voldoende geïnformeerd over DMX kabels. Mocht je toch nog vragen hebben over DMX kabels of over hoe jij DMX kabels het best kan gebruiken? Neem dan gerust contact op met onze productspecialisten, we helpen je namelijk erg graag bij het vinden van de juiste DMX kabel.

Chatten