Voorversterkers

Platen zijn weer helemaal hot, de platenspeler dus ook en als gevolg daarvan wordt ook de phono voorversterker weer veel verkocht. Ben je dus op zoek naar een phono voorversterker? Dan ben je bij ons aan het juiste adres. Scroll door ons assortiment en kies je favoriet.

Filteren

2 producten

Van laag naar hoog sorteren
Filteren

2 producten

Van laag naar hoog sorteren
Veelgestelde vragen over Voorversterkers
🔍 Wat is een phono voorversterker?

Een phono voorversterker is bedoeld om het zwakke signaal van een platenspeler om te zetten naar een signaal wat bruikbaar is voor een versterkeringang. Een phono voorversterker is voorzien van RIAA correctie die het gecomprimeerde signaal van een plaat corrigeert.

❓ Wanneer heb ik een voorsterker nodig?

Een phono voorversterker heb je nodig wanneer je een platenspeler (die niet voorzien is van een ingebouwde voorversterker) wilt aansluiten op de lijningang van je versterker. Indien je versterker een phono ingang heeft dan heb je géén voorversterker nodig.

🔌 Hoe sluit ik een voorversterker aan?

De meest voorkomende aansluiting op een voorversterker is de RCA aansluiting, ook wel tulp genoemd. Deze aansluiting is ook veelvoorkomend op platenspelers, speakers en versterkers waardoor het aansluiten van je voorversterker een eitje wordt.

💭 Voorversterker vs eindversterker?

Een phono voorversterker is vaak een klein kastje wat enkel het signaal versterkt. Een eindversterker gebruik je om bijvoorbeeld je passieve speakers aan te sturen. Op een eindversterker kunnen daarom veel meer opties zitten zoals Bluetooth, microfooningangen en nog veel meer.

Wat doet een phono voorversterker?

Om hier een antwoord op te geven moeten we eerst terug in de tijd. Toen de LP werd uitgevonden was er nog geen standaard voor het opnemen of persen van platen. Ook wilde men natuurlijk zoveel mogelijk muziek op een plaat kwijt kunnen zonder op de kwaliteit in te leveren. Vooral bij de bassen was dit een struikelblok omdat voor bassen een behoorlijk brede groef nodig is die dus veel ruimte inneemt op een plaat. Een dergelijk brede groef ging dus ten koste van de maximale speelduur van een plaat en om dat op te lossen is er in 1955 afgesproken dat alle platen geperst zouden worden volgens de Recording Industry Association of America (RIAA). Wat er eigenlijk gebeurt is dat op een plaat de bassen (lage tonen) verzwakt opgenomen worden terwijl de hoge tonen juist versterkt opgenomen worden. Hierdoor waren veel minder brede groeven nodig en kon er meer muziek op elke kant van een plaat. Nu zou je denken dat dit de geluidskwaliteit van een LP niet ten goede komt en daar komt de phono voorversterker in beeld. De phono voorversterker zorgt er namelijk voor dat deze aanpassing weer terug wordt gedraaid. Hij versterkt dus de bassen en verzwakt de hoge tonen waardoor de plaat weer klinkt zoals hij bedoeld is. Geen kwaliteitsverlies en toch voldoende speeltijd.

Heb ik een phono voorversterker nodig?

Om deze vraag te beantwoorden moeten we eigenlijk kijken naar de versterker en naar de platenspeler zelf.

Versterker

In de vroegere jaren vond je op vrijwel elke versterker een speciale Phono ingang. Je kon je platenspeler dus op die ingang aansluiten en dan werd het signaal van je platenspeler in de versterker volgens de RIAA standaard ‘bewerkt’ zodat je van je platen kon genieten. Tegenwoordig is een versterker met phono ingang geen gemeengoed meer en dus moet er een oplossing gevonden worden om je platenspeler tóch op je versterker aan te kunnen sluiten, hiervoor is de phono voorversterker bedacht. Een phono voorversterker zorgt ervoor dat het signaal van je platenspeler ‘bewerkt’ wordt volgens de RIAA standaard en daarna versterkt hij het signaal zodat het gelijk is aan het lijnsignaal van bijvoorbeeld een CD speler. Op die manier kan je je platenspeler dus aansluiten op de lijningang van je versterker zonder kwaliteitsverlies.

Platenspeler

Nu de platenspeler weer helemaal in worden er ook weer nieuwe platenspelers geproduceerd. Sommige moderne platenspelers worden intern al voorzien van de RIAA bewerking en de voorversterking zodat je deze platenspelers direct op de lijningang van een versterker kunt aansluiten. Je hebt bij deze spelers dus geen phono voorversterker of versterker met phono ingang nodig. Bij oude platenspelers die je onder het stof van zolder haalt mag je er vanuit gaan dat je een phono voorversterker nodig hebt (indien je versterker geen phono ingang heeft). Je kunt het natuurlijk ook gewoon proberen door je platenspeler op de lijningang van je versterker aan te sluiten. Indien het geluid heel zacht en voor geen meter klinkt dan weet je genoeg, snel een phono voorversterker aanschaffen!

Phono voorversterker kopen

Is het je na het lezen van deze tekst wel duidelijk dat je een phono voorversterker nodig hebt dan ben je bij MaxiAxi aan het juiste adres. Bestel je phono voorversterker vóór 22 uur dan kan je in de meeste gevallen de volgende dag al van je LP collectie genieten. Mocht je nog vragen hebben dan zitten onze productspecialisten natuurlijk voor je klaar. Op werkdagen kan je ze bereiken via telefoon, mail, chat of whatsapp van 9:00 – 17:00. Blijk na aanschaf nou dat je toch geen phono voorversterker nodig had? Geen probleem! Bij MaxiAxi kan je je aankoop binnen 30 dagen gratis retourneren.

Chatten