Rookmachines

Met een rookmachine creëer je eenvoudig een bijzonder effect tijdens bijvoorbeeld een lichtshow of feestje. Door de rook van de rookmachine worden de stralen van de lichteffecten namelijk duidelijk zichtbaar.

Filteren

Producten 1-24 van 83

Van laag naar hoog sorteren
Filteren

Producten 1-24 van 83

Van laag naar hoog sorteren

Rookmachine kopen? 

Eigenlijk zegt de naam het natuurlijk al, een rookmachine is verantwoordelijk voor het produceren van rook. Rook is eigenlijk niets meer dan een heel veel kleine druppels bij elkaar.

Hoe werkt een rookmachine?

Hoe werkt het nou precies? Kort samengevat beschikt een rookmachine over een verwarmingselement en een vloeistoftank. Door de vloeistof door het verwarmingselement te pompen verdampt het vloeistof en ontstaat er een rookeffect. De geïntegreerde ventilator zorgt voor de verspreiding.  Let op, eigenlijk is het geen rook maar mist. We praten daarom vanaf hier over mist wat een rookeffect creëert.

Welke rookvloeistof heb ik nodig?

Als je alleen water in je machine doet zal je niet het gewenste effect bereiken, dit komt omdat water te snel verdampt. Om mist te produceren heb je rookvloeistof nodig die gebaseerd is op glycerol, dit is een combinatie van water en glycerine. Glycerine heeft een kookpunt van 290 graden, dit zorgt dat de vloeistof veel langer nodig heeft om een kookpunt te bereiken, wat zorgt de vloeistof minder snel verdampt en de mist langer blijft hangen.

Is een rookmachine schadelijk voor de gezondheid?

Mist komt tot stand tijdens verbranding. Dit is bij een rookmachine niet het geval, de machine verwarmt enkel een vloeistof waardoor er stoom ontstaat. De stoom is niet schadelijk voor de gezondheid.

Wanneer gebruik je ze?

Je hebt vast weleens een film gezien waar gebruik wordt gemaakt van een rookeffect. Dit kan in een griezelfilm zijn maar ook als er een huis in brand staat. Vaak wordt er tijdens dit soort scènes gebruik gemaakt van een rookmachine. Naast films zie je ze ook vaak terug bij of in:

 • Optredens
 • Cafés
 • Discotheken
 • Huisfeestjes

Rookmachine voor Halloween

Ga je een Halloween feestje geven? Dit is natuurlijk het perfecte moment om griezelige mist te creëren. Let wel op, blijf de knop niet continu inhouden, dit zorgt voor teveel mist wat als vervelend kan worden ervaren door je publiek.

Welke machines zijn er?

 • De normale rookmachine: Deze zijn perfect geschikt als je af en toe een wolk mist in de ruimte wilt creëren als extra effect.
 • Hazers creëren een constante lichte nevel in de ruimte. Dit geeft een mysterieuze sfeer maar is ook uitermate geschikt om een lege ruimte voller te laten lijken of je bewegende lichteffecten (movingheads, lasers, scanners) beter zichtbaar te maken.
 • Fazers zitten tussen een rookmachine en een hazer in wat de rook betreft. Ze creëren een wat dichtere mist die perfect is in combinatie met een laser. Vooral in wat grotere ruimtes komt een fazer optimaal tot zijn recht.
 • Low fog: Een lowfog machine zorgt voor laaghangende rook. De machine doet dit door de mist koud te houden. Door de kou stijgt de rook niet op wat zorgt dat je enkel op de vloer een rookeffect krijgt.

Rookmachine met lichteffect

Eigenlijk is het de basis voor iedere lichtshow. Door de mist zie je namelijk de stralen van je laser, movinghead of discolampen. In ons assortiment kan je terecht voor professionele rookmachines voor bijvoorbeeld een horecagelegenheid maar ook de simpelere varianten die goed gebruikt kunnen worden tijdens een kleinschalig feest.

Welke moet ik kopen?

Dit hangt natuurlijk af van waar je de rookmachine voor wilt gaan gebruiken. Kijk dus eerst goed naar de ruimte waar je het wil gaan gebruiken. Het is jammer als je een te kleine machine gebruikt. Dit zal namelijk niet voor het gewenste effect zorgen. De rookmachines van BeamZ zijn ontzettend populair en makkelijk in gebruik, deze raden wij daarom vaak aan.

Onderhouden

Je wilt natuurlijk zorgen dat je de machine de komende jaren kan gaan gebruiken. Het is daarom van belang dat je deze goed onderhoud. We geven je een aantal tips om je rookmachine goed te onderhouden:

 • Opwarmen en af laten koelen: Allereerst moet je zorgen dat de machine voldoende tijd heeft om op te warmen en af te koelen. Als je de rookmachine aansluit op een stopcontact dien je dus niet direct de knop in te drukken. Tijdens het gebruik moet je de rookmachine ook even de tijd geven om af te koelen. Pak hem dus niet gelijk in!
 • De juiste vloeistof: We hebben het er natuurlijk al even over gehad maar het is ontzettend belangrijk dat je de juiste vloeistof gebruikt. De machines zijn namelijk zo afgesteld dat er bepaalde vloeistoffen gebruikt kunnen worden. Let op: Maak nooit je vloeistof zelf, dit kan schadelijk voor je machine zijn, maar ook zeker voor je publiek.
 • Heb je de machine een tijdje niet gebruikt? Het kan natuurlijk zijn dat je de rookmachine maar af en toe gebruikt. Bij het opbergen moet je zorgen dat er geen vloeistof meer in de tank zit. Is dit wel het geval? Dan ontstaat er klontering en kan de machine verstopt raken. We adviseren daarom altijd de machine na opslag altijd even te reinigen met gedistilleerd water en een klein beetje schoonmaakazijn.

Waar moet je op letten?

Het is natuurlijk ontzettend leuk om te gebruiken op een feestje. Er zijn wel een paar dingen waar je goed op moet letten:

 • Rookmelders: De mist kan zorgen dat je rookmelders afgaan. Zorg dus dat deze tijdelijk uitgeschakeld zijn. Na gebruik van de rookmachine moet je deze natuurlijk wel weer aanzetten.
 • Juiste hoogte: Plaats het nooit op ooghoogte. Je kan het best kiezen voor een bevestiging aan het plafond of de muur? Dan is het verstandig om de machine op de grond te plaatsen.

We hopen dat je na het lezen van bovenstaande tekst een stuk wijzer bent geworden. Heb je toch nog vragen? Neem dan contact op met onze klantenservice.

 

Chatten