Studio microfoons

Studio microfoons zijn precies wat je nodig hebt als jij een eigen nummer of interview wilt opnemen. Studio microfoons zijn perfect om geluid zo gedetailleerd mogelijk op te nemen. In ons assortiment vind je studio microfoons met USB-, XLR- én 3,5 mm jack-aansluiting!

Meer
Filteren
Filteren

Producten 1-24 van 34

Pagina
Van laag naar hoog sorteren
Gefilterd op:
  1. Kleur
    Zwart
Filteren

Producten 1-24 van 34

Pagina
Van laag naar hoog sorteren
Veelgestelde vragen over Studio microfoons
🎙Wat is een studio microfoon?

Zoals de naam al enigszins doet vermoeden worden studio microfoons gebruikt voor studio toepassingen. Studio microfoons nemen geluid in hoge kwaliteit op zodat alle karaktereigenschappen van bijvoorbeeld een stem, gitaar of piano duidelijk te horen zijn. Door deze eigenschappen worden deze microfoons in studio's gebruikt voor opnames. Zo zijn studio microfoons erg geschikt voor het opnemen van bijvoorbeeld zang, podcasts en het opnemen van diverse instrumenten.

💡Wat is een condensator microfoon?

Een condensator microfoon wordt veel in studio's gebruikt, doordat een condensator microfoon zich focust op het opnemen van een zo zuiver mogelijk geluid. Dit soort microfoons hebben een flinterdun membraan en een achterplaatje. Tussen deze twee onderdelen is een spanningsveld gecreëerd, wat door het bewegen van het membraan wordt omgezet in een elektrisch signaal. Deze methode zorgt ervoor dat dit soort microfoons vrijwel alle details opvangen en dat maakt ze erg geschikt voor studio gebruik. Een condensator microfoon heeft altijd fantoomvoeding nodig om te kunnen werken.

🎮 Is een studio microfoon geschikt als gaming microfoon?

Wanneer je op zoek bent naar een gaming microfoon heb je met een studio microfoon de juiste mic gevonden. Om je gaming microfoon gemakkelijk te kunnen aansluiten op je gameconsole of computer kun je het beste gaan voor een studio microfoon met USB aansluiting. Met een USB gaming microfoon plug je ‘m via een USB B naar USB A in je gameconsole of computer en is de mic klaar voor gebruik.

🔌 Welke aansluiting heeft je studio microfoon nodig?

De meest gebruikelijke manier om een opname te maken met een studio microfoon is met XLR en een audio interface of mixer. Er zijn echter ook veel studio microfoons met USB- of jackaansluiting. Welke aansluiting jouw studio microfoon nodig heeft, moet je vaststellen door te bepalen hoe je ‘m wilt gebruiken. Wanneer je een audio interface of mixer gebruikt, is een XLR-aansluiting het meest gebruikelijk. Bij een gaming setup is een USB microfoon het meest geschikt.

🎶 Wanneer gebruik je een studio microfoon?

Een studio microfoon wordt in veel verschillende situaties gebruikt, maar vooral bij muziekproducties, het gamen of tijdens het thuiswerken. Bij een muziekproductie gaat het vooral om producties met bijvoorbeeld zang, akoestische gitaren, violen en blaasinstrumenten.

❓Wat is de beste studio microfoon?

Er is niet per sé één beste studio microfoon. Om de keuze voor de beste studio microfoon te kunnen maken, is het belangrijk om te kijken in welke situatie je de microfoon wilt gebruiken. Voor een gamer is het bijvoorbeeld een stuk handiger om een studio microfoon met USB aansluiting te hebben, omdat deze gemakkelijk te verbinden zijn. Wanneer je echter kwalitatief goede opnames wilt maken met bepaalde instrumenten en zang is een model met XLR de beste studio microfoon. Hierbij heb je nog wel een audio interface of mixer nodig om een opname te kunnen maken.

Waarom studio microfoons?

Studio microfoons maken het mogelijk om instrumenten, zang en spraak in de hoogst mogelijke audiokwaliteit op te nemen. Studio microfoons zijn in staat om vrijwel alle hoorbare frequenties goed op te vangen, waardoor je een erg secuur geluid hebt. Dit type microfoon is wel zeer gevoelig voor omgevingsgeluid, waardoor ze het best gebruikt kunnen worden in stille ruimtes zoals een studio.

Wat is een condensator microfoon?

In de meeste studio’s wordt een condensator microfoon gebruikt, maar het hangt af van de toepassing van de microfoon. Doorgaans noem je dit type microfoon een ‘studio microfoon’ omdat je ze vrijwel nooit buiten een studio ziet. De focus ligt vooral op het zo zuiver mogelijk opnemen van geluid en niet per se op het verhogen van het volume. Deze mic wordt vaak gebruikt voor het opnemen van muziek en spraak. Hierbij kan je denken aan zang en rapnummers, maar ook aan radio-uitzendingen.

Hoe werkt een condensator microfoon?

Een condensator microfoon beschikt over een dun membraan en een achterplaat, die standaard lijnrecht tegenover elkaar zitten. Tussen het membraan en de achterplaat is een spanningsveld. Door het bewegen van het membraan ontstaat er verandering in het spanningsveld en wordt omgezet in een elektrisch signaal. Voor het spanningsveld is altijd fantoomvoeding nodig. Zonder deze voeding werkt een condensator microfoon niet en daarom is het belangrijk om een apparaat, zoals een mixer of audio interface, te hebben die fantoomvoeding kan leveren.

Verschil tussen studio microfoons en dynamische microfoons

Het verschil tussen studio microfoons en dynamische microfoons zit ‘m in de toepassing. Studio microfoons worden gebruikt in situaties waar vooral zachte geluiden opgenomen moeten worden, terwijl een dynamische microfoon juist ook voor het tegenovergestelde gebruikt kan worden. Een dynamische microfoon kan bijvoorbeeld ook heel erg goed zang verwerken. Bij een dynamische microfoon ligt de focus dan ook voornamelijk op het vergroten van het bereik van het geluid. Dit type microfoon zie je vaak verschijnen tijdens presentaties, optredens en karaokeavonden, waar de andere varianten juist bij zangopnames gebruikt worden. Voor podcast worden, zoals de naam al doet vermoeden, meestal podcastmicrofoon gebruikt. Een podcastmicrofoon kan zowel een condensator model zijn, maar ook een dynamische microfoon is geschikt.

Hoe sluit je een opname microfoon aan?

Een opname microfoon kun je vaak gemakkelijk aansluiten op je laptop of computer. In sommige gevallen zal het nodig zijn om een extra mixer aan te schaffen die de microfoon voorziet van de benodigde spanning (fantoomvoeding). Als je een condensator microfoon wilt aansluiten op een mengpaneel is het noodzakelijk dat deze is voorzien van fantoomvoeding. Het maken van opnames is heel verschillend, maar wel van groot belang en daarom hebben we de verschillende soorten aansluitingen bij een opname microfoon voor je opgesomd.

  • USB microfoon: Bij een USB microfoon steek je de USB-kabel in je USB-aansluiting in de computer of laptop. Het voordeel van een USB microfoon is dat opnames altijd in zeer hoge kwaliteit opgenomen worden. Vaak is het ook mogelijk om de USB microfoon aan te sluiten op je PlayStation of Xbox.
  • Studio microfoon XLR: Een studio microfoon XLR herken je aan de kabel met het ronde uiteinde met drie contactpunten. Het voordeel van een studio microfoon XLR is het feit dat het zonder moeite grote afstanden aflegt, zonder ruis en kwaliteitsverlies van het geluid. De XLR-kabel moet wel aangesloten worden op bijvoorbeeld een audio-interface of mixer.
  • Opname microfoon met 3,5 mm jack: Een studiomicrofoon met een 3.5 mm jackaansluiting kan op vrijwel elk audioapparaat aangesloten worden, van gameconsoles tot laptops. Met een 3,5 mm jack kun je opnames eenvoudig opslaan. Het audioapparaat moet wel fantoom kunnen leveren, daarvoor is meestal een audio interface of mixer nodig.

Accessoires bij studio microfoons

Studio microfoons zijn er uiteraard in allerlei soorten en maten en dat verschil zit ‘m met name in de meegeleverde accessoires. Doordat de accessoires van groot belang zijn voor de geluidskwaliteit van studio microfoons zetten we de belangrijkste accessoires voor je op een rijtje.

Popfilter

Een popfilter voorkomt een POP geluid wat wordt veroorzaakt door de mechanische impact van snel bewegend lucht op de microfoon. Het voorkomt voornamelijk de vervelende pieken die ontstaan bij de B-, P- en S-klanken. Wij raden je altijd aan een microfoon met popfilter te gebruiken tijdens je studiosessies om de kwaliteit van je geluid te waarborgen en de microfoon te beschermen tegen speeksel.

Shockmount

De shockmount is een frame wat meebeweegt en zorgt dat de microfoon met elastiekjes aan het statief hangt. Je gebruikt studio microfoons met shockmount om te voorkomen dat ongewenste geluiden je opname verpesten. Met een shockmount kan je zorgeloos achter de microfoon kruipen, raak je de microfoonarm per ongeluk? Dan zorgt de shockmount dat dit geluid niet terug te horen is in je opname.

Microfoonarm

Een microfoonarm maakt het opnemen van muziek en spraak ontzettend comfortabel. Een microfoonarm is gemakkelijk in verschillende hoogtes te verstellen en kan je gemakkelijk aan de kant schuiven zodra je deze even niet gebruikt. Een popfilter en monitorarm mogen absoluut niet ontbreken en daarom hebben we een aantal setjes gemaakt die zorgen dat jij direct van start kan gaan!

Voordeel van een studio microfoon set

In ons assortiment vind je ook verschillende studio microfoon sets om je keuze wat gemakkelijker te maken. Het voordeel van zo’n set is dat je automatisch een goede ‘match’ van een studio microfoon en accessoires hebt. Met zo’n set hoef je dus niet meer de keuze te maken uit verschillende accessoires. Uiteraard is het ook zelf mogelijk om zelf een studio microfoon set samen te stellen.

Studio mic kopen?

Een studio mic maakt podcast- en muziekopnames dus simpelweg mooier. Wil je een studio microfoon te kopen? Wanneer je vandaag een studio mic besteld, zorgen wij dat je ‘m razendsnel ontvangt. Naast een uitgebreid assortiment mag je van ons een uitstekende service en de scherpste prijzen verwachten. Heb je na het lezen van onze uitleg toch nog vragen over een studio mic? Stel ze dan direct aan onze klantenservice!

Chatten