Uplighters kopen? 6x zaken om op te letten!

Uplighters kopen? 6x zaken om op te letten!

Uplighters zijn immens populair en mogen tegenwoordig niet meer ontbreken op feestjes. Uplights zijn lichteffecten met meerdere LED’s en worden in de meeste gevallen naar boven gericht om objecten of wanden te verlichten. Ook in restaurants en cafés zijn uplighters een geweldige aanvulling door het mooie kleurrijke effect. In dit blog leggen we je precies uit waar jij op moet letten bij het kopen van uplighters!

Uplighting: van ingebouwde accu tot (draadloze) DMX

Bij het kopen van uplighting is het goed om met zes dingen rekening te houden. Om je een goed beeld te geven van de belangrijkste zaken hebben we deze voor je op een rij gezet. Voordat je uplighting aanschaft, is het goed om de onderstaande tips zeker even door te lezen.

1. Accuduur

Allereerst is het belangrijk om te kijken naar de bedrijfstijd van de ingebouwde accu. Het grote voordeel van de accu is dat ze niet continu op het stopcontact aangesloten hoeven te worden, maar daar hoort wel een bepaalde gebruikstijd bij. Kijk daarom voorafgaand altijd wat de accuduur van de uplighter is. Over het algemeen kunnen we wel stellen dat uplighters ongeveer 10 uur mee gaan, maar dit varieert per model.

Uiteraard moet je er wel aan denken dat de accuduur erg afhangt van verschillende factoren zoals de intensiteit en het combineren van kleuren. Als je bijvoorbeeld zowel rood als blauw met elkaar mengt om paars te krijgen, vergt dat meer van je accu. En datzelfde geldt voor het instellen van de intensiteit, hoe hoger de intensiteit hoe meer het van je accu vraagt.

2. Kleuren

Ook de kleuren die uplighters kunnen produceren is een belangrijk aandachtspunt. Uplighters kunnen vrijwel altijd RGB (Rood-Groen-Blauw) produceren, maar kunnen vaak veel meer kleuren creëren. We zullen kort uitleggen welke kleurcombinaties er zijn, zodat je er rekening mee kunt houden in het bestelproces van uplighters.

  • RGB: De primaire kleuren zijn Rood-Groen-Blauw. Dit betekent echter niet dat een uplighter alleen deze kleuren kan produceren, want door deze kleuren te mengen, krijg je nog veel meer kleurcombinaties. Zo kun je rood en blauw combineren om paars licht te krijgen. De mogelijkheden zijn dus eindeloos.
  • RGBW: Wanneer je RGBW (Rood-Groen-Blauw-Wit) ziet, betekent dat dat de uplighting ook wit licht kunnen produceren. Met wit is het ook mogelijk om warm wit licht en pastelkleuren, ook wel zachte kleuren genoemd, te produceren.
  • RGBWA: Uplighters met RGBWA kunnen naast de primaire kleuren en warm wit ook nog eens amber licht produceren. Amber is een oranjegele kleur, die het mogelijk maakt om nog veel meer kleurcombinaties te produceren. Zo kun je blauw en amber combineren om groen te creëren.
  • RGBWA-UV: Met deze laatste optie is het zelfs mogelijk om een paarse gloed voor een Halloween feest of neon party te produceren. Met UV-licht kun je witte en UV-gevoelige materialen mooi oplichten.

3. Vermogen

Het vermogen van uplighters is zeker een belangrijk punt om op te letten. Wanneer je een hoge boom of beursstand wilt uitlichten, is het belangrijk dat je een uplighter met hoog vermogen kiest. Hoewel je met zowel 6 als 12 watt voldoende licht hebt om hoge bomen, struiken of een beursstand uit te lichten, kun je het beste gaan voor een uplight met zoveel mogelijk vermogen. Hoe meer vermogen, hoe feller de lichtstralen zijn.

Het vermogen hangt echter niet alleen af van het wattage, maar hangt ook af van het feit hoe en hoeveel LED’s ingebouwd zijn. 6 LED’s geven uiteraard een ander effect dan vier LED’s, doordat je een andere stralingshoek hebt. Hoe meer LED’s, hoe groter de stralingshoek. Bovendien moet je ook een afweging maken tussen de prijs en kwaliteit. Duurdere uplighters zijn vanzelfsprekend vaak van een hogere kwaliteit.

4. Waterdicht

Uplighters zorgen er ook buiten voor dat de sfeer tijdens je tuinfeest een groot succes wordt, maar je moet er wel aan denken om de uplighters naar binnen te halen of droog weg te zetten als het regent. De meeste uplighters zijn namelijk niet waterdicht, daarom mag er absoluut geen water in het apparaat komen. Je kunt dit voorkomen door de lampen alleen te gebruiken als het niet regent, door ze in een overdekte ruimte te plaatsen of door een doorzichtige regenhoes te bestellen.

5. Flightcase of tas

Als vijfde aandachtspunt is het goed om te kijken of je uplighters zijn voorzien van een flightcase of tas. Een flightcase biedt écht ontzettend veel gemak. Er zijn zelfs flightcases in ons assortiment met een ingebouwd oplaadstation, waardoor je jouw uplighters gewoon kunt opladen in de flightcase. De kist zelf wordt geleverd inclusief een stroomkabel zodat er slechts één stopcontact nodig is om de accu's weer op te laden.

Naast het oplaadstation is het ook gemakkelijk voor veilig transport. Na gebruik kun je ze snel en gemakkelijk in de flightcase of tas stoppen, waardoor je direct bescherming hebt tijdens de opslag of tijdens het vervoeren. Wanneer je bijvoorbeeld meerdere discolampen met verschillende effecten, instrumenten en versterkers achterin een busje hebt, wil het nog weleens verschuiven. Door een flightcase of tas heb je dus direct een goede beschermlaag om te voorkomen dat ze tegen elkaar aanstoten.

6. (Draadloze) DMX

Als laatste aandachtspunt raden we je aan om te kijken naar uplighters die je aan kunt sturen via DMX. Met DMX kun je een eigen lichtshow creëren door bijvoorbeeld lichteffecten en kleuren in willekeurige volgorde elkaar af te laten wisselen. Houd er wel rekening mee dat je met een DMX controller geen plug-and-play oplossing hebt voor een erg mooie lichtshow. Je zult de lichtshow helemaal zelf moeten programmeren met een DMX controller.

Uplights kopen?

Na het lezen van dit blog ben je helemaal op de hoogte, zodat je precies weet waar je op moet letten bij het kopen van uplights. Heb je toch nog vragen? Onze productspecialisten staan voor je klaar om al je vragen te beantwoorden! Geen twijfel? Bestel vandaag nog en wij zorgen dat de uplights razendsnel jouw kant op komen!

Gerelateerde berichten
  1. DMX Lichteffecten, waar begin ik Rob?
  2. Hoe krijg je fantastische bruiloft verlichting met een relatief laag budget? Hoe krijg je fantastische bruiloft verlichting met een relatief laag budget?
  3. Met deze discoverlichting wordt je huisfeestje écht uniek! Met deze discoverlichting wordt je huisfeestje écht uniek!
  4. Zo zorg jij voor goede feestverlichting Zo zorg jij voor goede feestverlichting

Gerelateerde producten

Chatten