Uplighter kopen: 7x zaken om op te letten!

Uplighter kopen: 7x zaken om op te letten!

Een uplighter is een geweldige manier om een ruimte op te lichten en extra sfeer te creëren. Of je nu op zoek bent naar een uplighter voor thuis of de beurs, er zijn verschillende factoren om in gedachten te houden voordat je tot aankoop overgaat. In deze blog delen we zeven belangrijke zaken waar je op moet letten bij een uplighter.

Wat is een uplighter?

Een uplighter is een lichteffect met meerdere LED’s en wordt in de meeste gevallen naar boven gericht om objecten of wanden te verlichten. Een uplighter plaats je bijvoorbeeld langs een wand of onder een boom om deze sfeervol te verlichten. Uplights hebben vrijwel altijd een ingebouwde accu, waardoor je ‘m overal kunt plaatsen om een ruimte aan te kleden met sfeerverlichting.

Hier moet je op letten bij uplights

Uplights zijn dé ultieme sfeerverlichting, maar er zijn wel een aantal zaken waar je zeker rekening mee dient te houden, zoals de waterdichtheid en het vermogen. Om je een goed beeld te geven van de belangrijkste aandachtspunten van een uplighter hebben we deze voor je op een rij gezet. Voordat je uplights aanschaft, is het goed om de onderstaande tips zeker even door te lezen.

1. Accuduur van een uplighter

Allereerst moet je kijken naar de capaciteit van de accu van een uplighter. Het grote voordeel van deze lichteffecten is dat ze voorzien zijn van een ingebouwde accu, maar daar hoort natuurlijk wel een bepaalde accuduur bij. Over het algemeen moet je rekening houden met een gemiddelde accuduur van 10 uur, maar dit hangt af van verschillende factoren zoals het model, de intensiteit en het combineren van kleuren. Als je bijvoorbeeld zowel rood als blauw met elkaar mengt om paars te krijgen, vergt dat meer van je accu. En datzelfde geldt voor het instellen van de intensiteit, hoe hoger de intensiteit hoe meer het van de accu vraagt.

2. Kleuren en kleurcombinaties

De verschillende kleuren die een uplighter vaak kan produceren

Uplighters kunnen vrijwel altijd RGB (Rood-Groen-Blauw) produceren, maar kunnen vaak veel meer kleuren creëren door het mengen van deze basiskleuren. We zullen kort uitleggen welke kleurcombinaties er zijn, zodat je er rekening mee kunt houden in het bestelproces van uplighters.

  • RGB: De primaire kleuren zijn Rood-Groen-Blauw. Dit betekent echter niet dat een uplighter alleen deze kleuren kan produceren, want door deze kleuren te mengen, krijg je nog veel meer kleurcombinaties. Zo kun je bijvoorbeeld rood en blauw combineren om paars licht te krijgen.
  • RGBW: Wanneer je RGBW (Rood-Groen-Blauw-Wit) ziet, betekent dat dat de uplighters ook wit licht kunnen produceren. Met wit is het ook mogelijk om warm wit licht en pastelkleuren, ook wel zachte kleuren genoemd, te produceren.
  • RGBWA: Uplighters met RGBWA kunnen naast de primaire kleuren en warm wit ook nog eens amber licht produceren. Amber is een oranjegele kleur, die het mogelijk maakt om nog veel meer kleurcombinaties te produceren. Zo kun je blauw en amber combineren om groen te creëren.
  • RGBWA-UV: Met deze laatste optie is het zelfs mogelijk om een paarse gloed voor een Halloween feest of neon party te produceren. Met UV-licht kun je witte en UV-gevoelige materialen mooi oplichten.

3. Vermogen

Het vermogen van een uplighter is een belangrijke zaak en is dus zeker een punt om rekening mee te houden. Wanneer je een hoge boom of beursstand wilt uitlichten, is het natuurlijk belangrijk dat je uplighter genoeg vermogen heeft. Het vermogen, ook wel de lichtopbrengst genoemd, is afhankelijk van twee factoren namelijk het aantal LED’s en de krachtigheid van deze LED’s. Je kunt je natuurlijk wel voorstellen dat vier LED’s van 6 watt minder krachtig zijn dan zes LED’s van 12 watt. Wij adviseren om altijd voor een uplighter met zoveel mogelijk vermogen te gaan. Hoe meer vermogen, hoe feller de lichtstralen zijn.

4. Waterdicht

Wanneer je jouw uplighters rondom je huis plaatst, zullen ze wel waterdicht moeten zijn

Uplighters worden vaak gebruikt om bomen, struiken of buitenwanden te verlichten tijdens een tuinfeest. Het is echter wel altijd belangrijk om goed te controleren of de uplighters waterdicht zijn. Om te weten of een uplighter waterdicht is, moet je kijken naar de IP-waarde. Bij een IP-rating van 65 weet je zeker dat de lamp spat- en spuitwaterdicht, waardoor je ‘m gewoon in de regen kunt laten staan. Er zijn echter ook veel modellen niet bestand tegen water. Wil jij deze uplighters toch gebruiken als het regent of als er kans op regen is? Kijk dan eens naar een doorzichtige regenhoes die er speciaal voor gemaakt is om je uplighter te beschermen tegen water.

5. Aansturen van je uplighters

Het type aansturing dat je kiest, hangt af van je specifieke situatie en behoeften. DMX is de meest flexibele en geavanceerde optie, maar het vereist wel wat technische kennis en apparatuur. Een afstandsbediening is de meest eenvoudige optie, maar heeft beperkte functionaliteit en kan alleen een paar lampen tegelijkertijd aansturen.

  • Afstandsbediening: Veel uplighters worden geleverd met een afstandsbediening waarmee je de lampen kunt aansturen. Met een afstandsbediening kan je gemakkelijk de kleur en intensiteit van de lampen regelen. Bij huis- en tuinfeestjes en bijvoorbeeld horecagelegenheden is een afstandsbediening vaak voldoende, omdat je hier gemakkelijk één van de voorgeprogrammeerde shows kunt kiezen. Toch liever één kleur omdat bijvoorbeeld een voetbalclub met rode shirts kampioen is geworden? Kies deze kleur en de lamp doet de rest vanzelf.
  • (Draadloze) DMX: Met DMX kun je een eigen lichtshow creëren door bijvoorbeeld lichteffecten en kleuren in willekeurige volgorde elkaar af te laten wisselen. Houd er wel rekening mee dat je met DMX de lichtshow helemaal zelf moeten programmeren met een DMX controller. Bij DMX heb je twee opties, draadloos of bekabeld. Als je geen kabels wilt leggen tussen je DMX controller en de uplighters heb je een model met draadloze DMX nodig. Met draadloze DMX heb je simpelweg geen enkele kabel nodig voor je uplighters, niet voor het aansturen maar ook niet voor de stroom.

Om je een goede uitleg te geven van DMX maakten wij een simpele uitlegvideo met onze productspecialist Rob. Bekijk hieronder de exacte werking van DMX!

6. Ophangbeugel

In sommige gevallen kan het juist handig zijn om een uplighter ook op te kunnen hangen. Een uplighter met ophangbeugel kan bijvoorbeeld erg handig in een situatie waarin je werkt met meerdere uplighters. Je wil bijvoorbeeld de muren van een expositieruimte mooi verlichten, maar er is ook een kunstwerk op een sokkel wat je wilt uitlichten. Het is jammer om je kunstwerk onder te belichten, terwijl er voldoende mogelijkheden zijn om het op een geweldige manier uit te lichten. Doordat je de uplighter kan ophangen is de belichtingshoek perfect, maar kan je wel dezelfde lampen door heel de ruimte blijven gebruiken. Natuurlijk is een ophangbeugel ook handig als je een uplighter in een truss op wilt kunnen hangen. 

7. Flightcase of tas voor uplighters

Naast de technische zaken wil je natuurlijk jouw apparatuur wel goed kunnen vervoeren of opbergen, dat kan met een flightcase of tas. Een flightcase biedt ontzettend veel gemak en de beste bescherming. Er zijn zelfs flightcases in ons assortiment met een ingebouwd oplaadstation, waardoor je jouw uplighters gewoon kunt opladen in de flightcase. De kist zelf wordt geleverd inclusief een stroomkabel zodat er slechts één stopcontact nodig is om de accu's weer op te laden.

Naast het oplaadstation is het ook belangrijk voor veilig transport. Na gebruik kun je ze snel en gemakkelijk in de flightcase of tas stoppen, waardoor je direct bescherming hebt tijdens de opslag of tijdens het vervoeren. Wanneer je bijvoorbeeld meerdere lichteffecten, instrumenten en een complete geluidsinstallatie achterin een busje hebt, wil het nog weleens verschuiven. Door een flightcase of tas heb je dus direct een goede beschermlaag om te voorkomen dat de uplighters en andere apparaten tegen elkaar aanstoten en beschadigen.

Uplighters kopen?

Na het lezen van dit blog ben je helemaal op de hoogte, zodat je precies weet waar je op moet letten bij het kopen van uplighters. Heb je toch nog vragen? Onze productspecialisten staan voor je klaar om al je vragen te beantwoorden! Geen twijfel? Bestel vandaag nog en wij zorgen dat de uplighters razendsnel jouw kant op komen!

Chiel Kamphuis

Productspecialist voor installatie speakers, podium/truss & lichteffecten

Gerelateerde berichten
Bruiloften worden vaak groots aangepakt en bruiloft verlichting is tegenwoordig een belangrijk onderdeel van de aankleding van die speciale dag. Met een zorgvuldige planning van het licht, de juiste lampen en optimale plaatsing van de verlichting til je de algehele sfeer op de trouwlocatie naar een hoger niveau. Het verlichten van een trouwlocatie...
Waar denk jij aan bij een disco? Wij denken direct aan muziek en discoverlichting! Er zijn natuurlijk ontzettend veel verschillende soorten discolampen en wij begrijpen dan ook goed dat het lastig is om te bepalen welke discoverlichting je precies moet hebben voor je huisfeest. MaxiAxi.com heeft daarom een selectie gemaakt van een aantal unieke ...
Feestje? Dan is feestverlichting dé manier om het onvergetelijk te maken. Er zijn talloze lichteffecten, maar we kunnen ons goed voorstellen dat je niet precies weet welke feestverlichting je nodig hebt. In deze blog zetten we de beste opties voor je op een rijtje en geven we je uitgebreid advies. Zo kies jij gegarandeerd de beste feestverlichting...
BeamZ BBP94 zijn enorm populaire uplights, onder meer omdat ze voor een supermooie sfeer zorgen bij een huis- of tuinfeest. Daarnaast zijn de beamZ BBP94 ideaal om in restaurants of bij evenementen objecten speciaal uit te lichten. In dit blog nemen we je mee in de redenen van de populariteit van de beamZ BBP94! Wat is een beamZ BBP94? De beamZ ...

Gerelateerde producten

Chatten