100v speakers?! Rob, hoe werkt dat?

Nou Rutger, dit keer is het nog niet zo'n domme vraag hoor. Het 100v systeem, 100 volt dus, wordt veel gebruikt in ruimtes waar geluid over en een groot oppervlak verdeeld moet worden. Met 100v speakers kun je geluid heel gelijkmatig over een ruimte verspreiden.

Muziek kan bijvoorbeeld op een relatief laag volume worden gezet en toch op iedere plek in de ruimte even goed te horen zijn. 100v speakers worden voor vele verschillende doeleinden toegepast. Hierbij kun je denken aan evenementen waarbij lange kabels nodig zijn, omroepinstallaties en achtergrondmuziek in warenhuizen, winkelcentra en bijvoorbeeld op stations.

En waarom heet dat dan 100v? Heb je ook een speciaal stopcontact nodig?

Hahaha, boomstroom zeker ;) Nee hoor, een 100v speaker bevat een transformator. Die transformator zorgt ervoor dat de speaker een bepaald vermogen ‘opneemt’ uit de versterker. Er zijn 100v speakers voor verschillende vermogens. Staat er op de speaker dat deze geschikt is voor 100v/50w, dan neemt de speaker dus 50 watt op.

En wat zijn dan precies de voordelen?

100v speakers maken het mogelijk om dunnere kabels te gebruiken. Dit is zeer voordelig, zeker wanneer er grote afstanden liggen tussen het geluidssysteem en de speakers. Een ander voordeel is dat je meerdere speakers met een laag vermogen kunt aansluiten, zonder dat je hierbij rekening hoeft te houden met de impedantie. Je hoeft met 100v speakers dus geen ingewikkelde berekeningen te maken met betrekking tot het ohmage. Wat wel belangrijk is als je aan de gang gaat met 100v speakers is dat het wattage van alle speakers samen nooit meer is dan het maximale vermogen van de versterker.

100v speakers worden toegepast in supermarkten

 

Rob is bij MaxiAxi de audiotechnoloog bij uitstek. Al als jonge jongen was Rob druk met mixers, draaitafels en andere DJ spullen. Niet gek dat hij na jaren bij verschillende licht en geluid groothandels bij MaxiAxi is beland. Niet gek dat Rutger als newbie in de audiobranche bij hem terecht kan met zijn vragen.