Beamers

Met een beamer kan je beeld projecteren op een scherm of muur. De beamer kopieert als het ware het beeld van de beeldbron, dit kan bijvoorbeeld je tv, laptop of telefoon zijn.

Geen producten gevonden voor deze selectie.
Veelgestelde vragen over Beamers
📹 Welke beamer heb ik nodig?

Welke beamer je nodig hebt is afhankelijk van wat je wilt. Wil je een gedetailleerd beeld hebben dan is het belangrijk om een beamer met hoge resolutie te nemen.

📽 Hoe sluit ik een beamer aan?

In de meeste gevallen wordt een beamer via een HDMI kabel aangesloten op bijvoorbeeld een laptop, DVD speler, receiver, etc. Dit apparaat is dan je beeldbron. Het is dus belangrijk om altijd te zorgen dat je een bron aansluit op je beamer, anders kan je de beamer niet gebruiken.

🔌 Hoe hang ik een beamer op?

Een beamer kan met behulp van een speciale beamerbeugel opgehangen worden. Hierdoor komt hij veelal wel ondersteboven te hangen maar bij de meeste beamers kan je in het menu het beeld laten omdraaien zodat het weer rechtop staat.

🔗 Wat voor aansluiting heeft een beamer?

De meeste beamers beschikken over HDMI en VGA aansluitingen. Daarnaast zie je vaak ook een USB aansluiting zodat bijv. foto´s rechtstreeks vanaf de USB stick via de beamer zichtbaar zijn.

🔛 Wat is de projectieafstand van een beamer?

Dit is afhankelijk van de beamer. Voor elke beamer geldt een bepaalde projectieafstand. Wel is het zo dat bij een grotere projectieafstand het beeld groter wordt maar als gevolg hiervan ook wat minder scherp kan worden.

Wat is een beamer?

De naam is afgeleid van het woord beam, wat staat voor lichtstaal. Dit typeert direct de werking van een beamer. Een beamer zorgt namelijk dat beeld geprojecteerd kan worden op een projectscherm of muur. Door te projecteren vergroot je het beeld, wat weer zorgt dat het voor het publiek makkelijker is waar te nemen.

Wanneer komt een beamer van pas?

Zoals eerder aangegeven vergroot je het beeld van je beeldbron. Dit is natuurlijk ontzettend handig tijdens:

  • Het geven van een presentatie.
  • Het kijken van een sportwedstrijd. 
  • Het houden van een filmavondje.
  • Het tonen van foto’s gedurende een feestje.

Waar moet je opletten?

Er zijn ontzettend veel verschillende beamers op de markt. Dit kan natuurlijk wat overweldigend zijn, welke functies heb je nou nodig? En waar moet je nog meer opletten? Om het je wat makkelijker te maken hebben we de belangrijkste specificaties voor je op een rij gezet.

De resolutie

Het belangrijkste waar je naar moet kijken is de resolutie. De resolutie wordt is gebaseerd op het aantal pixels wat kan worden weergegeven. Hoe hoger de resolutie, hoe scherper het beeld weergegeven wordt. Hoeveel resolutie je nodig hebt hangt af van waar je de beamer voor gaat gebruiken. Gebruik je deze voor een presentatie? Dan kan je prima uit de voeten met een simpele beamer, ga je films kijken? Dan zal je een beamer nodig hebben met een hogere resolutie.

De projectieafstand

De projectieafstand vertelt je niets meer dan de afstand tussen de beamer en de projectiewand. De afstand bepaalt tevens de kwaliteit van je beeld. Het is dus niet zo dat de kwaliteit van je beeld op een afstand van 1 meter net zo goed is als een afstand op 5 meter. Dit komt omdat het beeldvlak vergroot, dit gaat ten koste van de beeldkwaliteit.

De lens

Iedere beamer beschikt over een lens, deze lens is verantwoordelijk voor de uiteindelijke projectie. Zoals je begrijpt is deze lens dus ontzettend belangrijk voor de kwaliteit van je beeld. Om zeker te zijn dat je de juiste aankoop doet is het van belang dat je goed kijkt naar het lensbereik, ook wel throw ratio genoemd. Het lensbereik bepaalt namelijk maximale afmeting van je weergave.

Beamer met Ingebouwde speakers

Naast je beeld moet het geluid natuurlijk ook perfect zijn. Het is daarom belangrijk goed na te denken waar je het geluid uit wilt laten komen. Sluit je een speakerset op de beamer aan? Dan is er geen probleem. Het wordt alleen lastiger als je bijvoorbeeld je smartphone aansluit. Op dat moment moet je het namelijk doen met de speakers van je telefoon, die het geluid vaak niet voldoende kunnen overbrengen. Een beamer met ingebouwde speakers is daarom zeker aan te raden. 

 

 

Wat is Keystone correctie?

Als je een beamer op verschillende plekken gaat gebruiken ben je afhankelijk van de omgeving. Het kan dus voorkomen dat de beamer niet helemaal recht voor het scherm kan staan. In dit soort gevallen treed keystoning op, wat inhoud dat er vervorming van het beeld ontstaat. Met de keystone correctie pas je de hoek aan waardoor het beeld weer correct weergegeven wordt. 

De levensduur van je lamp

Het is natuurlijk de bedoeling dat je jaren gebruik kunt maken van je aankoop. Daarom is het goed om altijd even te kijken naar de levensduur van je lamp. Er zijn namelijk projectors met een lamp die maar 2000 uur mee kan. In ons assortiment kan je bijvoorbeeld terecht voor een HD projector met een lamp die maar liefst 50.000 uur mee kan!

Welke aansluiting heb ik nodig?

Op een beamer kan je een groot aantal verschillende beeldbronnen aansluiten. Het is echter wel belangrijk om goed te kijken welke aansluitingen er zijn en welke je nodig denkt te hebben.

  • HDMI aansluiting: Een HDMI kabel gebruik je voor het aansluiten van je, gameconsole en laptop. Deze aansluiting wil je daarom echt niet missen!
  • USB: Met een USB aansluiting kan je gemakkelijk foto’s en video’s afspelen. Dit is ontzettend handig tijdens een presentatie, maar ook tijdens bijvoorbeeld een verjaardag of ander feestje.
  • VGA: Zeker als je een ouder laptop hebt zonder HDMI aansluiting gebruikt is het belangrijk dat je een VGA aansluiting hebt.Dit is de voorloper van de HDMI aansluiting.

Portable beamer

Het formaat is iets waar je goed over na moet denken. Ga je de projector op verschillende locaties gebruiken? Dan is een kleine compacte beamer zeker een aanrader! Ook thuis wil je geen grote projector hebben staan, het is dus goed om eerst te kijken waar je de projector neer gaat zetten.

Mini beamer

Het is belangrijk om te weten dat het formaat vaak gepaard gaat met de kwaliteit van je beeld. Het is dus niet zo dat de extreem kleine varianten dezelfde kwaliteit kunnen leveren als de grotere.

Een heerlijk film avondje

Een projector leent zich perfect voor een heerlijk avondje film kijken. Naast de resolutie zijn er nog een aantal factoren die bijdragen aan een goede beeldkwaliteit. We geven je graag een aantal tips om de beeldkwaliteit te bevorderen:

  • Projecteer het beeld op een vlakke achtergrond, het liefst natuurlijk een projectiescherm maar een witte muur werkt ook.
  • Zorg dat de ruimte zo donker mogelijk is, dus doe je licht uit en sluit de gordijnen. Dit zorgt ook dat je nog dichterbij een echte bioscoop komt.
  • Leg je beeldbron bijvoorbeeld een laptop aan het stopcontact, niets is vervelender om midden in de film op te moeten staan om je oplader te zoeken.

Beamer kopen

Na het lezen van bovenstaande tekst hopen we natuurlijk dat al je vragen beantwoord zijn. Is dit niet het geval? Dan kan je natuurlijk altijd contact opnemen met onze klantenservice.

Chatten